Αρχική Ειδήσεις Οι συντηρητικοί και στην Ελλάδα δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από τους προοδευτικούς

Οι συντηρητικοί και στην Ελλάδα δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από τους προοδευτικούς

0
Διαφήμιση

Έρευνα σε 16 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δείχνει ότι οι συντηρητικοί νιώθουν (ή τουλάχιστον έτσι δηλώνουν) πιο ευτυχισμένοι από ότι οι προοδευτικοί και φιλελεύθεροι.

Η έρευνα αναδεικνύει ένα πολιτικό παράδοξο: ενώ σε συλλογικό επίπεδο οι πιο ευτυχισμένες χώρες είναι όσες αντικειμενικά έχουν ισχυρότερο κράτος πρόνοιας και πιο προοδευτικές πολιτικές, στο υποκειμενικό επίπεδο, ακόμη και στις ίδιες αυτές χώρες, τη μεγαλύτερη ευτυχία νιώθουν οι συντηρητικοί πολίτες, ενώ οι προοδευτικοί είναι πιο δυστυχισμένοι.

Η ανάλυση αφορούσε συνολικά 1,13 εκατομμύρια Ευρωπαίους και τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν, ελήφθησαν από έρευνες αντιπροσωπευτικών δειγμάτων του πληθυσμού κάθε χώρας, που έγιναν παλαιότερα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ανταμ Οκούλιτς-Κοζάριν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ράτγκερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης ψυχολογίας “Journal of Applied Psychology”, διαπίστωσαν ότι οι πιο συντηρητικοί πολίτες αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση (υποκειμενική ψυχική ευεξία) στη ζωή τους σε σχέση με τους πιο προοδευτικούς συμπολίτες τους, άσχετα με το πολιτικό «χρώμα» της εκάστοτε κυβέρνησής.

Από την άλλη, άσχετα με τις προσωπικές πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με πιο προοδευτικές κυβερνήσεις, νιώθουν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, από ό,τι όσοι ζουν σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις ακολουθούν πιο συντηρητικές πολιτικές. Το -κάπως παράδοξο- συμπέρασμα είναι ότι πιο ευτυχισμένος πολίτης από όλους είναι ένας άνθρωπος με συντηρητικές απόψεις, ο οποίος ζει σε μια προοδευτική και φιλελεύθερη χώρα. Ίσως γι αυτό σκανδιναβικές χώρες όπως η Δανία, καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας διεθνώς.

«Τα ευρήματά μας μάς κάνουν να πιστέψουμε ότι οι συντηρητικοί που ζουν σε φιλελεύθερες (προοδευτικές) χώρες, είναι πιθανότερο να αναφέρουν την υψηλότερη ψυχική ικανοποίηση», δήλωσε ο Οκούλιτς-Κοζάριν. Όπως είπε, όταν εξετάζονται οι πολιτικές μιας χώρας, όσο πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές αυτές είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευτυχία των πολιτών συνολικά. Όταν όμως λαμβάνονται υπόψη οι συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις καθενός πολίτη και οι αξίες που αυτός πιστεύει, τότε οι πιο προοδευτικοί και φιλελεύθεροι νιώθουν πιο δυστυχισμένοι σε σχέση με τους συντηρητικότερους συμπατριώτες τους.

Διαφήμιση