Αρχική Ειδήσεις Μεγάλη προσπάθεια απαγόρευσης της φαλαινθηρίας της Ιαπωνίας

Μεγάλη προσπάθεια απαγόρευσης της φαλαινθηρίας της Ιαπωνίας

0
Διαφήμιση

Προσπάθεια για την απαγόρευση του επιστημονικού προγράμματος φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας πραγματοποιούν η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία εν όψει του συνεδρίου της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας.

Το συνέδριο, το οποίο θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα στη Σλοβενία, είναι το πρώτο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τον περασμένο Μάρτιο που έκρινε πως το ετήσιο κυνήγι φαλαινών της Ιαπωνίας στα νερά της Ανταρκτικής έχει εμπορικό χαρακτήρα και όχι επιστημονικό, επομένως είναι παράνομο.

Οι ιαπωνικές αρχές ακύρωσαν προσωρινά το κυνήγι φαλαινών για την περίοδο 2014-2015, όμως αναμένεται να παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο το οποίο θα πληροί τα επιστημονικά κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη φαλαινοθηρία.

Η Νέα Ζηλανδία καλεί την επιτροπή να επικυρώσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και να προσθέσει ακόμα πιο αυστηρές συνθήκες για μελλοντικές άδειες κυνηγιού για επιστημονικούς λόγους. Σύμφωνα με διεθνείς ανταποκριτές η Νέα Ζηλανδία έχει εξασφαλίσει μία ισχνή πλειοψηφία παρά τις ισχυρές αντιδράσεις της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία υποστηρίζεται από τα άλλα δύο μεγάλα φαλαινοθηρικά κράτη, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, καθώς και από ένα πυρήνα μικρών αφρικανικών και νησιωτικών κρατών της Καραϊβικής, τα οποία δέχονται κριτική για τις συμφωνίες που εξασφάλισαν προκειμένου να υποστηρίξουν τις ιαπωνικές θέσεις.

Το μορατόριουμ του 1986 απαγόρευσε το εμπορικό κυνήγι φαλαινών ωστόσο η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία δε σταμάτησαν πρακτικά ποτέ. Η διαφορά είναι ότι η Ιαπωνία δεν περιορίζεται στα χωρικά της ύδατα αλλά δραστηριοποιείται και στα διεθνή ύδατα κοντά στην Ανταρκτική, επικαλούμενη επιστημονικούς λόγους όπως την παρατήρηση της σεξουαλικής ωριμότητας των φαλαινών.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here