Αρχική Ειδήσεις Ξεκινά αύριο η βραδιά του Ερευνητή – εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις

Ξεκινά αύριο η βραδιά του Ερευνητή – εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις

0
Διαφήμιση

Για άλλη μία χρονιά διοργανώνεται και στη χώρα μας η «Βραδιά του Ερευνητή». Αύριο Παρασκευή σε εννέα πόλεις της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, θα γίνουν εκδηλώσεις με σύνθημα “Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού”, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

H «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2005 μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος «People» (Δράσεις Μαρί Κιουρί) και εντάσσονται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και η αύξηση του ενδιαφέροντος και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων προς τα ερευνητικά επαγγέλματα.

Στην Αθήνα, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, όπου μικροί και μεγάλοι είναι προσκεκλημένοι σε μία περιήγηση στον κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, που θα διαρκέσει από τις 6:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Ο “Δημόκριτος”, σε ρόλο συντονιστή, ενώνει τις δυνάμεις του με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας “Αθηνά”, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo για τη διοργάνωση της «Βραδιάς του Ερευνητή».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε εργαστήρια και σε μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις του Κέντρου (τον πυρηνικό αντιδραστήρα, τον ιοντικό επιταχυντή κ.α.), καθώς και στην Έκθεση Καινοτομίας. Στο κεντρικό αμφιθέατρο του «Δημόκριτου» θα φιλοξενηθούν παραστάσεις και συζητήσεις για ερευνητικά θέματα. Επίσης θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το CERN και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι ερευνητές από όλη την Ευρώπη, ενώ θα προβληθούν βίντεο από τους αστροναύτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στον εξωτερικό χώρο του “Δημόκριτου” θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις, παιχνίδια επιστήμης, διαδραστικά πειράματα, επίδειξη ρομπότ, κινητό πλανητάριο, τηλεσκόπια για παρατήρηση των άστρων και γωνιές συζήτησης με ερευνητές και επιχειρηματίες. Παράλληλα, θα υπάρχει μια υπαίθρια σκηνή με μαγικά κόλπα και παιχνίδια, ενώ τη βραδιά θα πλαισιώσει συναυλία με τη συμμετοχή ερευνητών/καλλιτεχνών και της ροκ μπάντας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δική του εκδήλωση θα διοργανώσει για πρώτη φορά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), που θα υποδεχθεί το κοινό στο κτίριο Αβέρωφ του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στη οδό Πατησίων και ώρα 18:00 – 24:00.

Επίσης, στην Αθήνα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) προσκαλεί το κοινό σε μια γνωριμία με τις ακτινοβολίες, επίσης από τις 18.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, μέσα από οπτικοακουστικό και ενημερωτικό υλικό, εκθέματα και παιχνίδια. Επίσης θα γίνει επίδειξη εξοπλισμού για: μετρήσεις ιοντίζουσας ακτινοβολίας, μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, μετρήσεις ραδιενέργειας κ.α., ενώ θα παρουσιαστούν και διαδικτυακές εφαρμογές αναζήτησης χιλιάδων μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και των επιπέδων ραδιενέργειας σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές και το έργο τους μέσα από δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, δρώμενα, πειράματα, συζητήσεις, μουσική, δραστηριότητες για παιδιά και πολλά ακόμη.

Διοργανώσεις θα γίνουν επίσης στην Κρήτη από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το πρόγραμμα στο Ηράκλειο περιλαμβάνει επίσκεψη του κοινού στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στα Βασιλικά Βουτών, από τις 18.00 μέχρι τις 23.00, παρουσίαση/προβολή ερευνητικών επιτευγμάτων, καθώς και δυνατότητα συζήτησης με ερευνητές για διάφορα επίκαιρα θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Νικ. Φωκά 126-130, στην Παλιά Πόλη, από τις 18.00 μέχρι τις 23.00 και θα περιλαμβάνει διάλεξη του Παναγιώτη Ιωάννου, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του Ελ Γκρέκο, την έκθεση φωτογραφίας «Αντιλήψεις του χρόνου και μηχανικά μέσα μέτρησής του στον ελληνικό χώρο 18ος – 20ος αιώνας», επίδειξη των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος και πλοήγηση στην ψηφιακή Κρήτη.

Εξάλλου, ο “Δημόκριτος”, το ΕΑΑ και το ΕΛΚΕΘΕ θα διοργανώσουν εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στην Πύλο, στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κόρινθο και στο Ενυδρείο της Ρόδου. Τέλος, τα πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην Πάτρα και τη Λάρισα αντίστοιχα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις, στην ιστοσελίδα www.rengreece.gr.

Διαφήμιση