Αρχική Ειδήσεις Φρανσουά Ολάντ: 1 δισ. δολάρια για το Πράσινο Ταμείο

Φρανσουά Ολάντ: 1 δισ. δολάρια για το Πράσινο Ταμείο

0
Διαφήμιση

Με συμμετοχή περίπου 120 αρχηγών κρατών και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και διεθνούς κύρους προσωπικοτήτων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή. Στους διεθνείς ηγέτες που συμμετείχαν και μίλησαν ήταν μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κ.α.

Όπως ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος η Γαλλία θα μπορούσε να συμβάλει «με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια» στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ευπαθείς χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Απο το προαναφερθέν ποσό τα 750 εκατ. ευρώ θα προσφερθούν μεταξύ της περιόδου 2015-2018. Πολλές άλλες χώρες δεσμεύτηκαν να προσφέρουν μικρότερα ποσά που ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια δολάρια όπως η Ελβετία και η Νότια Κορέα, ενώ η Τσεχία δεσμεύθηκε πως θα προσφέρει 5,5 εκατομμύρια δολάρια, η Δανία 70 εκατομμύρια και η Νορβηγία 33 εκατομμύρια. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Συνοψίζοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είπε ότι οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εκδώσουν πράσινα ομόλογα με το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πριν από τις ανακοινώσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας, οι δεσμεύσεις 12 χωρών για το Πράσινο Ταμείο ανέρχονταν σε μόλις 55 εκατομμύρια δολάρια.

Επιμέλεια: Δήμητρα Αιγινίτη

Διαφήμιση