Αρχική Ειδήσεις Fracking: Η αμφιλεγόμενη διαδικασία εξόρυξης αερίου και πετρελαίου

Fracking: Η αμφιλεγόμενη διαδικασία εξόρυξης αερίου και πετρελαίου

0
Διαφήμιση

Οι τεράστιες ποσότητες νερού που χρειάζονται  για την απάντληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μέσω fracking δεν είναι διαθέσιμες στις περιοχές εκείνες που εχουν τα περισσότερα κοιτάσματα, απειλώντας την μελλοντική βιωσιμότητα των περιοχών αυτών.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το World Resources Institute (WRI), το 38% των περιοχών όπου το σχιστολιθικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο υπάρχουν σε αφθονία είναι άνυδρα.

Μεταξύ των χωρών που έχουν περιοχές με μεγάλες ποσότητες με υπογειου σχιστόλιθου και περιορισμένα αποθέματα νερού, είναι η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική, το Μεξικό, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Andrew Steer, πρόεδρος του WRI, δήλωσε πως, «αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν σημαντικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις ως προς την πρόσβαση στο νερό, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ανάπτυξη σχιστόλιθου».

Η μέθοδος απελευθέρωσης του ”παγιδευμένου” αερίου και πετρελαίου κατα τη διαδικασία του fracking είναι αμφιλεγόμενη επειδή περιλαμβάνει την έγχυση μεγάλων ποσοτήτων νερού και χημικών προκειμένου να σπάσει ο βράχος και να απελευθερωθεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, δισεκατομμύρια λίτρα νερού μολύνονται ετησίως με τοξικές ουσίες από τη μέθοδο του frackingστις ΗΠΑ, καταστρέφοντας τεράστιες ποσότητες υδάτων και προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Environment America το fracking, η αμφιλεγόμενη μέθοδος εξόρυξης αερίου και πετρελαίου, συμβάλλει στη δημιουργία τοξικών λιμνών, προκαλώντας τη δημιουργία τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων σε περιοχές πολύ μακρινές από το επίκεντρο των δραστηριοτήτων.

Σε πολλές περιοχές που υπήρχε η δυνατότητα χρήσης fracking, η τοπική κοινωνία αντέδρασε ακόμη μάλιστα και όταν υπήρχε αφθονία των υδάτων για τη διαδικασία αυτή. Ένα παράδειγμα είναι η καναδική επαρχία της Nova Scotia, όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Andrew, έχει επιβάλει την επ ‘αόριστον απαγόρευση fracking και σχεδιάζει να προτείνει νομοθεσία για την απαγόρευση της πρακτικής αυτής.

Επιμέλεια: Δήμητρα Αιγινίτη 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here