Αρχική Ειδήσεις Εντοπισμός του καρκίνου του πνεύμονα από τη θερμοκρασία του εκπνεόμενου αέρα

Εντοπισμός του καρκίνου του πνεύμονα από τη θερμοκρασία του εκπνεόμενου αέρα

0
Διαφήμιση

Μία νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2014), που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Μόναχο, δείχνει ότι ο έλεγχος της θερμοκρασίας του εκπνεόμενου αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια απλή, μη επεμβατική μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Πολλές ερευνητικές ομάδες μέχρι σήμερα, έχουν εξετάσει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αναπνευστικών τεστ για κάποιες κατηγορίες καρκίνων. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη θερμοκρασία της αναπνοή ως δείκτη για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 82 άτομα, τα οποία παραπέμφθηκαν για πλήρη διαγνωστικό έλεγχο για καρκίνο στους πνεύμονες, μετά από ακτινοσκόπηση που παρουσίαζε ενδείξεις καρκίνου. Θετική διάγνωση για καρκίνο του πνεύμονα είχαν οι 40 από αυτούς, ενώ για τους 42 ασθενείς η διάγνωση ήταν αρνητική. Η μέτρηση της θερμοκρασίας του εκπνεόμενου αέρα σε όλους τους ασθενείς έγινε με τη χρήση θερμόμετρου εκπνοής, το οποίο είναι γνωστό ως XHalo.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, η θερμοκρασία του εκπνεόμενου αέρα ήταν υψηλότερη από ότι σε εκείνους που δεν είχαν καρκίνο. Άλλα ευρήματα ήταν η αύξηση της θερμοκρασίας ανάλογα και με τα χρόνια που είχε καπνίσει ένα άτομο αλλά και ανάλογα με το στάδιο στο οποίο ο καρκίνος του πνεύμονα είχε αναπτυχθεί.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια του ιταλικού Πανεπιστημίου της Foggia, GiovannaElisianaCarpagnanο δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του εκπνεόμενου αέρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα και θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα η διάγνωση της νόσου.

Αν μπορέσουμε να επεξεργαστούμε ένα διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του πνεύμονα με τη μέτρηση της θερμοκρασίας της αναπνοής, θα βελτιώσουμε τη διαγνωστική διαδικασία παρέχοντας στους ασθενείς ένα απλό τεστ που δε θα προκαλεί άγχος, θα είναι φθηνότερο και λιγότερο πιεστικό για τους κλινικούς γιατρούς».

Διαφήμιση