Αρχική Ειδήσεις Δωρεάν είσοδος σε 100 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο

Δωρεάν είσοδος σε 100 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο

0
Διαφήμιση

Με θέμα τα πρόσωπα του χρόνου, συνολικά 100 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι εορτάζουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Σαββατοκύριακο και ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό.

Πώς γεννήθηκε ο κόσμος, ποια ήταν η αρχή του και πώς αυτή προκλήθηκε; Ο άνθρωπος στην αρχή προσπάθησε με μύθους να δώσει μια λογική ή υπερφυσική εξήγηση σε ένα υπαρξιακό, όσο και φυσικό ερώτημα. Έτσι, έδωσε στο Χρόνο πολλά πρόσωπα και καταρχήν μια σειρά από ιστορίες. Ιστορίες για την αρχή και το τέλος του κόσμου, την αιώνια νεότητα, την περιοδικότητα των μεταβολών που αυτός προκαλεί.

Ο Χρόνος έγινε όμως και αντικείμενο της Επιστήμης. Ο σκοπός και πάλι ο ίδιος: η ερμηνεία του κόσμου. Αναζητώντας το «σωματίδιο του Θεού» στο υπέρτατο πείραμα του CERN, Επιστήμη και Μεταφυσική φανερώνουν τον κοινό τους στόχο, την αναζήτηση της φύσης του κόσμου, ξεκινώντας από την αρχή, το σημείο μηδέν.

Ο Χρόνος είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άλλοτε ρέει γρήγορα, άλλοτε πιο αργά, ή αλλιώς, αυτή είναι η αίσθησή μας. Ο χρόνος είναι σχετικός. Συμπυκνωμένος ή χαλαρός. Κερδισμένος ή χαμένος. Για να τον καταλάβουμε καλύτερα προσπαθήσαμε να τον μετρήσουμε με χίλιους δυο τρόπους: ημερολόγια, κάθε είδους ρολόγια, απλά και σύνθετα όργανα – πολλά από αυτά στραμμένα προς τον απέραντο ουρανό. Και πάντα υπάρχει η αγωνία ότι τελειώνει. Για οτιδήποτε έχει αρχίσει.

Ο χρόνος είναι βιολογικός. Ο χρόνος είναι κυκλικός. Ο χρόνος είναι κίνηση, μετασχηματισμός, εξέλιξη. Ο Χρόνος είναι μνήμη και άρα Ιστορία. Όλα τα πράγματα γύρω μας τον κουβαλούν μέσα τους. Είναι μια ευκαιρία στις επόμενες εκδηλώσεις να προσπαθήσουμε να τον αποκαλύψουμε.

Η πρόσκληση αυτή επαναλαμβάνεται μέσα από το μοναδικό πολιτιστικό θεσμό πανευρωπαϊκής εμβέλειας (συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης) για δέκατη ένατη συνεχή χρονιά, αλλάζοντας θέμα στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη το ραντεβού δίνεται σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία ή μνημεία που συνήθως δεν βρίσκονται στους πρώτους προορισμούς των πολιτιστικών διαδρομών ή που οι εκδηλώσεις μας προτείνουν να τους προσεγγίσουμε κάτω από μια άλλη οπτική.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (27-28 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είναι ελεύθερη. 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου και δωρεάν διανομή εκπαιδευτικού οδηγού το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για το 2014 φέρουν τον γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Το Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1. Με τη διάθεση του εκπαιδευτικού οδηγού «Αναζητώντας διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου», που θα βοηθάει τους επισκέπτες να εντοπίσουν ειδικά εκθέματα μέσα στους χώρους του μουσείου. Τα εκθέματα αυτά αποκαλύπτουν διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου και του τρόπου που τον εκλαμβάνει και τον αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.

Ο οδηγός θα διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες του Μουσείου το Σάββατο 27/9 και την Κυριακή 28/9.

2. Με το δρώμενο αρχαιοελληνικού λόγου «Ποικιλόμυθε Χρόνε – Γενεαλογίες και άλλοι Μύθοι» από το Θέατρο ΟΨ στο αίθριο του Μουσείου. Το δρώμενο βασίζεται στη Θεογονία του Ησίοδου και διαπλέκει αρμονικά τον αρχαίο και τον νέο ελληνικό λόγο. Αποδίδεται ως Ποιητικό Φωνόραμα του Μυθικού Χρόνου, συνθέτοντας την ιερατική ποίηση με παραστατικές όψεις της Εκφραστικής της Φωνής και του Λόγου.

Διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη με ισάριθμες όψεις καταγωγικές του Χρόνου: ο Χρόνος ως θεϊκή αρχή του τραγουδιού και του λόγου, ως κοσμογονική αρχή των όντων, ως θεογονική αρχή των γενών και ως Μυθικό Πρόσωπο.

Το δρώμενο ερμηνεύει χορικό σύνολο ηθοποιών σε διδασκαλία Κατερίνας Παπαϊακώβου. Θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26/9 και το Σάββατο 27/9, στις 11:30. Διάρκεια: 30 λεπτά.

3. Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μουσικό Ταξίδι στον Χρόνο» στην αίθουσα του Βωμού. Θα παρουσιαστούν έργα των Μπαχ, Χέντελ, Σούμαν, Μπραμς, Σαιν-Σανς και Αλμπένιθ. Βιολί: Γιάννης Γεωργιάδης, Νίκος Πυλαρινός. Πιάνο: Μαριλίνα Τζελέπη.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26/9 στις 18:30. Διάρκεια: 60 λεπτά. Είσοδος με δελτία προτεραιότητας (θα δίνονται μετά τις 18:00).

Εκδηλώσεις για τα παιδιά

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρόνος, Μύθος και Επιστήμη», με έμφαση στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

2. Κυνήγι θησαυρού (με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου) σε εκθέματα του Μουσείου που σχετίζονται με τα διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου, το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητές και οικογένειες και θα διατίθεται δωρεάν κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.

Διαφήμιση