Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις 21 Σεπτεμβρίου κινητοποιήσεις για την Κλιματική Αλλαγή, εν όψει της διάσκεψης του...

21 Σεπτεμβρίου κινητοποιήσεις για την Κλιματική Αλλαγή, εν όψει της διάσκεψης του ΟΗΕ

0
Διαφήμιση

Η ισορροπία της φύσης καταρρέει, η ζωή στη Γη απειλείται. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελλοντικές γενιές. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πλανήτης μπορεί να υποστεί σοβαρές και απότομες κλιματικές απειλές μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια ή δεκαετίες, ενώ ακτιβιστές υποστηρίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε γρήγορα.

«Στην Αρκτική οι πάγοι λιώνουν, το ίδιο και στην Ανταρκτική. Η θερμοκρασία αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι είχε προβλεφθεί», έχει δηλώσει ο κορυφαίος επιστήμονας, εξειδικευμένος στην αλλαγή του κλίματος  Δρ James Hansen, ο οποίος ήταν επί χρόνια επικεφαλής του Ινστιτούτου Goddard της NASA και ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου σχετικά με την απειλή της υπερβολικής συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πλέον ο πρώην επιστήμονας της NASA περνάει τον περισσότερο χρόνο του στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή, στη συγγραφή σχετικών βιβλίων, ενώ έχει συλληφθεί σε διαμαρτυρία έξω από τον Λευκό Οίκο. Ο Hansen όσον αναφορά στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει πει στο παρελθόν πως: «αν κάψουμε όλα τα ορυκτά καύσιμα είναι βέβαιο ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά δεκάδες μέτρα. Το ζήτημα είναι πόσο σύντομα θα καταστραφούν κατοικήσιμες παράκτιες πόλεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», ενώ έχει επισημάνει πως «η εικόνα που προκύπτει για τη Γη κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, αν καούν όλα τα ορυκτά καύσιμα, είναι μια Ανταρκτική χωρίς πάγο και ένας έρημος πλανήτης χωρίς κατοίκους».

Οταν οι κλιματικές αλλαγές ξεπεράσουν τα λεγόμενα «σημεία καμπής», η ισορροπία καταρρέει και δημιουργούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις που φέρνουν την μια καταστροφική συνέπεια μετά την άλλη. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, τεράστιες ποσότητες μεθανίου, που είναι 25 φορές χειρότερο απ’ το διοξείδιο του άνθρακα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι εγκλωβισμένες σε στρώματα πάγου. Καθώς όμως οι πάγοι λιώνουν, το μεθάνιο απελευθερώνεται και αυτό προκαλεί επιπλέον λιώσιμο των πάγων. Σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή οι πάγοι αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια κρατώντας τον πλανήτη μας δροσερό, με κάθε κομμάτι πάγου που λιώνει χάνουμε και μια ασπίδα προστασίας που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας. 

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Guardian«η  υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εδώ. Έχει φτάσει. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη καταστροφικά». Ο ΟΗΕ το γνωρίζει πολύ καλά και γι’αυτό κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου σε μια έκτακτη συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη για να βρουν λύσεις. Την ίδια ώρα, ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις παίρνουν θέση «μάχης» και καλούν τον κόσμο σε μαζική κινητοποίηση. «Οι αρχηγοί των κρατών είναι πολιτικοί, όχι επιστήμονες, κι ο μόνος τρόπος πίεσης είναι μια μαζική κινητοποίηση απ’ τους πολίτες του κόσμου. Διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, αλλά αναρωτιούνται ”τότε πού είναι οι διαμαρτυρίες;”. Η 21η Σεπτεμβρίου θα είναι η απάντησή μας», δηλώνουν με ανακοίνωση τους ακτιβιστές του διαδικτυακού κινήματος Avaaz*.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και χιλιάδων οργανισμών (από εργατικά σωματεία μέχρι περιβαλλοντικές ομάδες), θα δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα στην ιστορία που θα συμπεριλαμβάνει συντονισμένες δράσεις στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, απ’τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ρίο και το Παρίσι. Την 21η Σεπτέμβρη πρέπει να ταρακουνήσουμε ολόκληρο τον κόσμο. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε χιλιάδες συντονιστές, να γεμίσουμε μετρό και ραδιόφωνα με διαφημίσεις και να κάνουμε μια τεράστια ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ. Αν 50.000 από εμάς στηρίξουμε με ένα μικρό ποσό μέσα στις επόμενες 5 μέρες, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήρθε η στιγμή να σώσουμε τον κόσμο, ας δημιουργήσουμε λοιπόν το κίνημα που θα το κάνει εφικτό.»

Στην ανακοίνωση τους μάλιστα καλούν σε δωρεές προκειμένου να είναι ακόμα πιο δυναμική η κινητοποίηση τους:

«Μικρές δωρεές από 50.000 από εμάς μέσα στις επόμενες μέρες θα μας επιτρέψουν να:

  • κάνουμε εκατοντάδες διαφημίσεις στο μετρό και τα ραδιόφωνα της Νέας Υόρκης αλλά κι άλλων μεγάλων πόλεων ώστε να κινητοποιήσουμε κόσμο
  • κινητοποιήσουμε εκατοντάδες οργανωτές/ριες που θα συντονίσουν εθελοντές κι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές
  • οργανώσουμε μια τεράστια ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ και να συνεργαστούμε με διάσημες προσωπικότητες για να εξασφαλίσουμε δημοσιογραφική κάλυψη
  • δημιουργήσουμε μεγάλες και δυνατές δράσεις που θα τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ
  • φέρουμε μπροστά στα ΜΜΕ ‘επιζώντες κλιματικών καταστροφών’ κι εκπροσώπους κοινοτήτων που βρίσκονται σε κίνδυνο για να γίνουν η δυνατή φωνή της πρώτης γραμμής των κλιματικών καταστροφών
  • δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συντονιστών, εθελοντών και συμμάχων εκτός διαδικτύου το οποίο θα εμβαθύνει και θα δυναμώσει τις μελλοντικές μας εκστρατείες» (https://secure.avaaz.org/en/climate_march_nd_loc/?slideshow)

    *Το Avaaz (https://secure.avaaz.org ) κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες από κάθε κοινωνικό στρώμα για να δρα πάνω σε φλέγοντα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια ζητήματα, από διαφθορά και φτώχια μέχρι ανθρώπινα δικαιώματα και κλιματική αλλαγή. Το μοντέλο διαδικτυακής οργάνωσης του Avaaz επιτρέπει σε χιλιάδες πολιτικές δράσεις, μικρές ή μεγάλες, να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή, συλλογική δύναμη.  

Διαφήμιση