Αρχική Ειδήσεις 16 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρετε για τη σοκολάτα!

16 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρετε για τη σοκολάτα!

0
Διαφήμιση

Η σοκολάτα είναι μια απόλαυση με αμφιλεγόμενες επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα, κάνει καλό στο κυκλοφορικό σύστημα. Επίσης, κάνει καλό: ενάντια στον καρκίνο, στη διέγερση του εγκεφάλου, στη πρόληψη του βήχα και σε διαταραχές που επιφέρουν διάρροια.

Από την άλλη ωστόσο, λόγω του ότι μια σοκολάτα είναι πλούσια σε ενέργεια, διεγείρει το φαινόμενο της παχυσαρκίας στον οργανισμό μας, αν δεν αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας.

Η “ωμή” σοκολάτα (δηλαδή η σχεδόν ακατέργαστη), θεωρείται “super food” (υπερ-τροφή), καθώς κάνει πάρα πολύ καλό στην υγεία μας. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα δυσεύρετη και σχετικά ακριβή στη χώρα μας.

Το πρόβλημα όμως είναι, ότι η σοκολάτα του εμπορίου, μας βλάπτει σε κάποιο βαθμό, επειδή είναι επεξεργασμένη και περιέχει πρόσθετα συστατικά(όπως ζάχαρη, κλπ) που την κάνει λιγότερο οφέλιμη. Γι’ αυτό και η μαύρη σοκολάτα, λέγεται “υγείας”. Περιέχει πολύ περισσότερο κακάο και λιγότερα πρόσθετα συστατικά, καθιστώντας την, όντως πιο υγιεινή.

Καλό είναι να ξέρετε για την σοκολάτα:

1) Η ποσότητα της καφεΐνης στη σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα αρκετά χαμηλή σε σύγκριση με τον καφέ ή το τσάι.

2) Η σοκολάτα είναι φυσικό παυσίπονο.

3) Η αίσθηση της απόλαυσης που αφήνει στο στόμα η σοκολάτα που λιώνει διαρκεί περισσότερο από την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα φιλί.

4) Ένα τσιπ σοκολάτας θα σας δώσει τόση ενέργεια για να περπατήσετε 150 μέτρα.

6) Η μαύρη σοκολάτα βοηθά τα «καλά» βακτήρια στο σώμα.

7) Λίγη σοκολάτα μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας.

8) Τα φασόλια του κακάο χρησιμοποιήθηκαν από τους Μάγια ως νομίσματα.

9) Η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

10) Η κατανάλωση σοκολάτας δεν δημιουργεί ακμή.

11) Από τεχνική άποψη, η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα.

12) Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

13) Η σοκολάτα θεωρείται άριστο φυσικό αντιβηχικό.

14) Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της όρασης.

15) Τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας λειτουργούν κατά της γήρανσης του δέρματος.

16) Λίγη σοκολάτα γάλακτος είναι τόσο αποτελεσματική μετά την προπόνηση όσο ένα ενεργειακό ποτό.

Τα είδη της σοκολάτας

Για να ονομαστεί ένα προϊόν σοκολάτα, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, πρέπει να περιέχει βούτυρο κακάο, η αναλογία του οποίου διαφέρει ανάλογα με το είδος της σοκολάτας.

Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter): Εκτός από βούτυρο κακάο, περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό από 35-40% έως 75% (σπανίως και παραπάνω). Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

Κουβερτούρα: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.

Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει, εκτός από βούτυρο κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.

Λευκή σοκολάτα: Στα συστατικά της συγκαταλέγεται η ζάχαρη, πιθανώς γάλα, αλλά όχι κακαόμαζα (γι’ αυτό και συχνά δεν τη θεωρούν είδος σοκολάτας). Στην Ελλάδα, η κατανάλωσή της είναι πολύ περιορισμένη.

Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα), ή γέμιση, όπως πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα κλπ.

Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Διαφήμιση