Αρχική Καταστροφές Στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει η TEPCO τα τοξικά ύδατα της Φουκουσίμα

Στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει η TEPCO τα τοξικά ύδατα της Φουκουσίμα

0
Διαφήμιση

Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ζητούν άδεια για τη λειτουργία μίας εγκατάστασης η οποία θα αποβάλλει τοξικά υπόγεια και λιμνάζοντα ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού πρώτα αφαιρεθούν σχεδόν όλα τα ραδιενεργά υλικά από αυτά.

Η Ηλεκτρική Επιχείρηση Τόκυο (TEPCO) σχεδιάζει να εγκαταστήσει σωλήνες στο κατεστραμμένο πυρηνικό συγκρότημα ώστε να μεταφέρει το νερό σε γειτονικό λιμάνι μετά από ειδική επεξεργασία. Εκπρόσωποι της εταιρείας τονίζουν πως τα λύματα δε θα χυθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό προτού δοθεί η απαραίτητη άδεια από τις τοπικές και κρατικές αρχές.

Οι ντόπιοι ψαράδες δεν έχουν λάβει ακόμα επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο, όμως αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά, καθώς οι θαλάσσιοι οργανισμοί αναπόφευκτα θα επηρεαστούν από την εισαγωγή των συγκεκριμένων υδάτων.

Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση του είδους, τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές συνέπειες του φονικού σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε. Οι ποσότητες νερού που θα απελευθερώνονται θα είναι 200 τόνοι την ημέρα, σύμφωνα με τους.

Τα περισσότερα από τα 57 πηγάδια του σταθμού καταστράφηκαν μετά το σεισμό, όμως η TEPCO κατόρθωσε να αποκαταστήσει 27 εξ αυτών και να κατασκευάσει άλλα 15, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα επίπεδα των τοξικών υδάτων. Ραδιενεργές ουσίες, όπως το καίσιο και το τρίτιο, έχουν ανιχνευθεί σε δείγματα από τα πηγάδια.

Η TEPCO ισχυρίζεται πως σκοπεύει να καθαρίσει τα λύματα σε επίπεδα που δε θα βλάπτουν το περιβάλλον, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δε θα έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν το τρίτιο, ένα ιδιαίτερα βλαβερό ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

Διαφήμιση