Αρχική Ειδήσεις Ποιος είπε ότι τα ψάρια δεν έχουν καλή μνήμη;

Ποιος είπε ότι τα ψάρια δεν έχουν καλή μνήμη;

0
Διαφήμιση

Τελικά όχι μόνο δεν έχουν ασθενή μνήμη που κρατάει μερικά δευτερόλεπτα, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά τα ψάρια μπορούν να θυμούνται γεγονότα ακόμη και για διάστημα σχεδόν 2 εβδομάδων!

Οι καναδοί ερευνητές εκπαίδευσαν ψάρια να εντοπίζουν πού υπάρχει τροφή, προτού τα μετακινήσουν από το ενυδρείο τους για 12 ημέρες. Με τη βοήθεια λογισμικού εντοπισμού της κίνησης ανακάλυψαν ότι, όταν τα ψάρια επανατοποθετήθηκαν στο ενυδρείο, μπορούσαν να προσδιορίσουν την ακριβή θέση της τροφής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους ένα πολύ δημοφιλές είδος ψαριού για ενυδρείο (African Cichlids), το οποίο σε προηγούμενες έρευνες έχει επιδείξει πολύπλοκη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών επιθετικότητας.

Υποθέτοντας ότι τα ψάρια θα ήταν ικανά για προχωρημένες λειτουργίες μνήμης, οι ερευνητές εκπαίδευσαν κάθε ψάρι έτσι ώστε να μπαίνει σε μια συγκεκριμένη ζώνη του ενυδρείου για να τραφεί, με κάθε προπόνηση να έχει διάρκεια 20 λεπτών. Μετά από τρεις ημέρες, τα ψάρια «ξεκουράστηκαν» για 12 ημέρες.

Στη συνέχεια –όπως αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της- οι ερευνητές τα έβαλαν ξανά στο ίδιο «εκπαιδευτικό» ενυδρείο και παρακολούθησαν τις κινήσεις τους με ειδικό λογισμικό ανίχνευσης της κίνησης. Το λογισμικό αποκάλυψε ότι τα ψάρια επέστρεφαν στο σημείο όπου έβρισκαν την τροφή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ψάρια θυμούνταν την εκπαίδευσή τους και ήταν σε θέση να κάνουν αντίστροφη συσχέτιση μετά από περαιτέρω προπονήσεις, όπου η ανταμοιβή τροφίμων συνδέθηκε με ένα διαφορετικό ερέθισμα.

«Υπάρχουν πολλά ρητά γύρω από το επίπεδο εξυπνάδας των ψαριών. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο είδος που χρησιμοποιήσαμε στην έρευνα είναι ακόμη σε θέης να παρακολουθεί τηλεόραση» είπε ο Dr Trevor Hamilton από το πανεπιστήμιο MacEwan.

«Τα ψάρια που θυμούνται πού βρίσκεται η τροφή τους, έχουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με αυτά που δεν έχουν αυτήν την ικανότητα. Αν μπορούν να θυμούνται ότι μια περιοχή διαθέτει τροφή χωρίς τον κίνδυνο να… γίνουν τα ίδια τροφή για τους θηρευτές τους, τότε θα μπορούν να επιστρέφουν σε αυτήν την περιοχή. Η οποιαδήποτε μείωση στη διαθεσιμότητα των τροφίμων θα προάγει την επιβίωση των ειδών που θα είναι σε θέση να θυμούνται τη θέση των πηγών τροφίμων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Society for Experimental Biology.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here