Αρχική Υγεία - Διατροφή Περίπου 2.000 τα κρούσματα του ιού Έμπολα

Περίπου 2.000 τα κρούσματα του ιού Έμπολα

0

Σχεδόν 2.000 κρούσματα του ιού Έμπολα έχουν καταγραφεί, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς έχουν πεθάνει, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ενδεικτικό είναι ότι σε διάστημα δύο ημερών εντοπίστηκαν 128 νέα κρούσματα και σημειώθηκαν 56 θάνατοι σε διάστημα δύο ημερών.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 1.975 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής από το ξέσπασμα του ιού, ενώ 1.069 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, γιατρός, ο δεύτερος κατά σειρά, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μάχη εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε απεβίωσε αφού προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημες πηγές.

Ο γιατρός Μοντούπε Κόουλ, ένας διάσημος αρχίατρος στην χώρα που εργαζόταν στο νοσοκομείο Κόνο της Φρίταουν είχε διακομιστεί την 9η Αυγούστου στο κέντρο νοσηλείας ασθενών με Έμπολα του Καϊλάχουν, το οποίο ανακοίνωσε τον θάνατό του.

«Είναι αλήθεια και όλοι μας είμαστε πολύ λυπημένοι» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μπρίμα Κάργκμπο, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Ο γιατρός Κόουλ, ηλικίας περίπου 50 ετών, είναι ο δεύτερος γιατρός στη Σιέρα Λεόνε που πεθαίνει από τον Έμπολα, μετά το γιατρό Όμαρ Χαν, τον μοναδικό ειδικό στην επιδημιολογία στην χώρα, που απεβίωσε την 29η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές συνολικά 24 γιατροί και νοσοκόμες έχουν τεθεί σε καραντίνα αφότου περιέθαλψαν ασθενείς με Έμπολα όπου εκτέθηκαν στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Στο μεταξύ στη Νιγηρία, μια νοσοκόμα που ήλθε σε κοντινή επαφή με έναν ασθενή από τη Λιβερία έφυγε από την καραντίνα στο Λάγος και πήγε στο σπίτι της στην ανατολική πόλη Ενούγκου, όπου ήλθε σε επαφή με άλλους 20 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Λαμπάραν Μακού ανέφερε ότι η νοσοκόμα, που αποτελεί και η ίδια ύποπτο κρούσμα, και οι 20 άνθρωποι με τους οποίους ήλθε σε επαφή βρίσκονται όλη υπό παρακολούθηση στο Ενόγκου, ανεβάζοντας στους 189 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση στη Νιγηρία.

H γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Τετάρτη τους γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Λιβερία, τη Γουϊνέα και τη Σιέρα Λεόνε όπου μαίνεται μια επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης συναντήθηκε σήμερα το πρωί για να συζητήσει το θέμα της Δυτικής Αφρικής και του ιού Έμπολα. Αποφάσισε να ζητήσει από όλους τους Γερμανούς πολίτες στη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία να φύγουν» είπε ο Μάρτιν Σέφερ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η έκκληση αυτή δεν αφορά τους εργαζόμενους στον ιατρικό τομέα ή το διπλωματικό προσωπικό της Γερμανίας και οι πρεσβείες θα παραμείνουν ανοικτές, προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Γουϊνέας Μπισάου αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με τη Γουϊνέα, με την οποία γειτνιάζει στα ανατολικά, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση του φονικού ιού Έμπολα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την Τετάρτη την Κένυα –στην Ανατολική Αφρική– στις χώρες «υψηλού κινδύνου» για την εξάπλωση από τη Δυτική Αφρική του θανατηφόρου ιού. 

Ο ιός θα μπορούσε να φθάσει στην ανατολική Αφρική μέσω του αεροδρομίου του Ναϊρόμπι, όπου περίπου 70 πτήσεις από τη Δυτική Αφρική προσγειώνονται κάθε εβδομάδα. Είναι λοιπόν κρίσιμο να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τον ιό δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ στην Κένυα Καστόντια Μαντλχέιτ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here