Αρχική Ειδήσεις Δαχτυλίδια σε πελαργάκια

Δαχτυλίδια σε πελαργάκια

0

Δακτυλίδια σε πελαργάκια “πέρασε”, για ακόμη μια χρονιά, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, συμμετέχοντας στη δεύτερη εθνική απογραφή λευκού πελαργού που διεξάγεται στο πλαίσιο της αντίστοιχης διεθνούς απογραφής.

Το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών λευκού πελαργού (Ciconiaciconia) υλοποιείται μέσω της -ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΑΑ)- πράξης, με τίτλο: “Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας”.

Τα δακτυλίδια “πέρασε” σε 99 συνολικά νεοσσούς από 35 φωλιές πελαργών η Εύα Στετς, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, η οποία καθοδήγησε και εκπαίδευσε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Παράλληλα, καταγράφηκαν σε όλη την περιοχή 303 φωλιές, από τις οποίες οι 263 είναι ενεργές, με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων του πληθυσμού του πελαργού, μέσω της παρατήρησης και καταγραφής των ενεργών φωλιών και των ζευγαριών.

Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα για την προστασία του πελαργού, αποτελεί η ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και κυρίως πλαστικών σακούλων και σπάγκων σε βιοτόπους του.

“Όταν οι πελαργοί φτάνουν στις φωλιές τους, στα μέσα Μαρτίου, αρχίζουν να φέρνουν διάφορα υλικά, να ζευγαρώνουν και να κλωσσάνε τα αβγά τους.

Όμως, επειδή ο πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα επικίνδυνα για τους νεοσσούς υλικά, πολλές φορές φέρνει σακούλες και μικρά κομμάτια σπάγκων στους οποίους μπλέκονται τα νεαρά πουλάκια, όταν μπουσουλάνε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετάξουν και να πεθαίνουν” διευκρινίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Στετς, συμβουλεύοντας όσους βρίσκουν σπάγκους σε μέρη που συχνάζουν οι πελαργοί, να τους συλλέγουν και να τους πετάνε μακριά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here