Αρχική Ειδήσεις Αποκωδικοποιήθηκε η κρυφή γλώσσα των πιγκουίνων

Αποκωδικοποιήθηκε η κρυφή γλώσσα των πιγκουίνων

0

Μετά από εκτεταμένες παρατηρήσεις της συμπεριφοράς των αφρικανικών πιγκουίνων σε αιχμαλωσία οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα ζώα επικοινωνούν με συναισθήματα πείνας, θυμού και μοναχικότητας μέσω έξι διακριτών φωνητικών καλεσμάτων.

Οι πιγκουίνοι αποτελούν αντικείμενο μελέτης εδώ και αρκετές δεκαετίες, κυρίως ως προς τον τρόπο συμπεριφορά τους σε αποικίες, τις σχέσεις τους και τις αναπαραγωγικές τους συνήθειες. Ωστόσο τα καλέσματα και οι κραυγές τους είχαν μελετηθεί μόνο σε βασικό επίπεδο έως τώρα.

Κάλεσμα επαφής: Τα καλέσματα των πιγκουίνων αναγνωρίστηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία. Τέσσερα από τα καλέσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ενήλικες και τα υπόλοιπα δύο αποκλειστικά από νεοσσούς και νεαρούς πιγκουίνους.

Αμοιβαίο τραγούδι επίδειξης: Σύμφωνα με τον δρ. Λίβιο Φαβάρο, επικεφαλής της έρευνας, οι ενήλικες πιγκουίνοι χρησιμοποιούν διακριτά σύντομα καλέσματα, γνωστά ως «καλέσματα επαφής», για να εκφράσουν την απομόνωσή τους από το υπόλοιπο γκρουπ ενηλίκων ή το ζευγάρι τους. Παρόμοια σύντομα καλέσματα χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν επιθετικότητα κατά τη διάρκεια καυγάδων και συγκρούσεων.

Εκστατικό τραγούδι επίδειξης: Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ένα «εκστατικό τραγούδι επίδειξης» κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, όπως και ένα «αμοιβαίο τραγούδι επίδειξης», το οποίο τραγουδάνε σύντροφοι μεταξύ τους αφού ζευγαρώσουν.

Κάλεσμα νεαρών αφρικανικών πιγκουίνων για τροφή: Τα καλέσματα των νεαρότερων πιγκουίνων σχετίζονται με την πείνα. «Υπάρχουν δύο διαφορετικά καλέσματα όταν ζητάνε τροφή. Όταν βρίσκονται κοντά σε ενήλικες αναπαράγουν μικρά, σύντομα, «τιτιβίσματα», παρακαλώντας για τροφή, ενώ όταν βρίσκονται πιο μακριά από τη φωλιά αναπαράγουν έναν πιο μακρόσυρτο στεναγμό», εξηγεί ο Φαβάρο.

Κάλεσμα νεαρών αφρικανικών πιγκουίνων για τροφή: «Οι πιγκουίνοι έχουν λιγότερο εξεζητημένους φωνητικούς μηχανισμούς σε σύγκριση με τα ωδικά πτηνά, αλλά έχουν πολύ εξελιγμένους μηχανισμούς για να κωδικοποιούν τις πληροφορίες στα τραγούδια τους», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε 48 πιγκουίνους σε αιχμαλωσία για 104 ημέρες συνολικά, ενώ χρησιμοποίησαν φασματογράφους για να μετατρέψουν τις οπτικοακουστικές παρατηρήσεις σε στατιστικά και ποσοτικά στοιχεία.

Δεδομένου ότι οι πιγκουίνοι ήταν σε αιχμαλωσία, οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν έχουν καταγράψει όλα τα πιθανά καλέσματα, αλλά πιστεύουν ότι η ανάλυση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τυποποίηση των καταγεγραμμένων ήχων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here