Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινόσαυρου σε διαστάσεις…σκύλου

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινόσαυρου σε διαστάσεις…σκύλου

0
Διαφήμιση

Νέο είδος δεινόσαυρου ανακάλυψαν στην περιοχή La Quinta της Βενεζουέλας ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και του Βρετανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για το πρώτο είδος που ανακαλύπτεται στο βόρειο μέρος της Νότιας Αμερικής, ενώ τα ευρήματα είναι ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών.

Ο δεινόσαυρος, ο οποίος έλαβε την ονομασία Laquintasaura venezuelae, είχε το μέγεθος ενός μικρού σκύλου, με μήκος περίπου ένα μέτρο και ύψος 25 εκατοστά. Περπατούσε στα δύο πίσω πόδια και ήταν κατά κύριο λόγο φυτοφάγος, ωστόσο το σχήμα κάποιων δοντιών του υποδεικνύει ότι ενίοτε τρεφόταν με έντομα ή πολύ μικρά ζώα.

Η ερευνητική ομάδα ανέσκαψε απολιθώματα μικρών ομάδων δεινοσαύρων, αποτελούμενα από ενήλικες και παιδιά, γεγονός που υποδεικνύει ότι πέθαναν την ίδια στιγμή. Αυτό σημαίνει πως οι Laquintasauras ζούσαν σε κοπάδια, μία πολύπλοκη κοινωνική δομή που οι επιστήμονες μέχρι τώρα δεν είχαν παρατηρήσει σε δεινόσαυρους παρά μόνο από την ύστερη Ιουράσια περίοδο και έπειτα, περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

«Είναι συναρπαστικό και αναπάντεχο να βλέπουμε ότι ζούσαν σε κοπάδια, καθώς μέχρι στιγμής είχαμε ελάχιστες σχετικές ενδείξεις για δεινόσαυρους εκείνης της εποχής», δήλωσε ο δρ. Πωλ Μπάρετ, επικεφαλής της έρευνας. «Η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την εξέλιξη και τη συμπεριφορά των πρώιμων δεινοσαύρων», πρόσθεσε.

Το νέο είδος δεινοσαύρου έχει συγγένεια με το γνωστό Στεγόσαυρο, καθώς ανήκει στην τάξη των Ορνιθισχίων. Η γνώση μας πάνω στην εξέλιξη των δεινοσαύρων στηρίζεται κυρίως στην τάξη των Σαυρισχίων καθώς τα απολιθώματά τους ανακαλύπτονται με σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη νέα ανακάλυψη.

Ο «Λακουϊντόσαυρος» έζησε αμέσως μετά το κύμα μεγάλης εξαφάνισης που έλαβε χώρα στο τέλος της Τριασίου Περιόδου, πριν από 201 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τον Μπάρετ, αυτό υποδεικνύει ότι οι δεινόσαυροι ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα.

Διαφήμιση