Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκε αγγείο που πιθανόν ανήκε στον Περικλή

Ανακαλύφθηκε αγγείο που πιθανόν ανήκε στον Περικλή

0
Διαφήμιση

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, σε αρχαίο τάφο της κλασικής εποχής στην Κηφισιά, έναν κρατήρα οίνου, ο οποίος θα μπορούσε να ανήκει στον Περικλή, τον ξακουστό ηγέτη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Πάνω στο σπάνιο εύρημα των 8 εκατοστών, το οποίο βρέθηκε δύο μέτρα κάτω από το έδαφος, είναι χαραγμένα έξι ονόματα σε γενική πτώση: Αριστείδου, Διοδότου, Δαισίμου, Αρρίφρονος, Περικλέους και Ευκρίτου. Τα ονόματα είναι γραμμένα με τουλάχιστον δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, ενώ στη βάση του, αναγράφεται το όνομα «Δραπέτης», που δηλώνει ιδιότητα.

Πιθανότατα, το αγγείο να ανήκε σε κάποιον δούλο, που αργότερα δραπέτευσε και, με αυτό, να είχε σερβίρει την παρέα, που χάραξε τα ονόματά της πάνω του. Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν ο Περικλής, που «υπογράφει» το αγγείο, ήταν πράγματι ο επιφανής Αθηναίος ή κάποιος θαυμαστής του. Όμως, το σπάνιο όνομα του Αρρίφρονος, που έφεραν ο παππούς και ο αδελφός του Περικλή και αναγράφεται, επίσης, στο αγγείο, είναι το στοιχείο, στο οποίο βασίζεται η θεωρία.

Ο Περικλής ήταν αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ., γνωστού και ως «Χρυσού Αιώνα», και πιο συγκεκριμένα, της περιόδου μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, η δόξα και η φήμη, την οποία χάρισε στην αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα τον χαρακτηρισμό του «Χρυσού Αιώνα». Η εποχή, στην οποία ήταν κύριος της πολιτικής ζωής της αρχαίας Αθήνας, δηλαδή μεταξύ του 461 και του 429 π.Χ., ονομάζεται μέχρι σήμερα «Εποχή του Περικλή».

Διαφήμιση