Αρχική Διάστημα Βαφτίστε έναν εξωπλανήτη

Βαφτίστε έναν εξωπλανήτη

0
Διαφήμιση

Τη δυνατότητα να βαφτίσουν έναν εξωπλανήτη θα έχουν οι λάτρεις του διαστήματος χάρη στο διαγωνισμό Name Exo Worlds που διοργανώνει η Διεθνής Αστρονομική Ενωση (IAU).

Η IAU, αρμόδιος φορέας για την ονοματοδοσία των ουράνιων αντικειμένων, ανακοίνωσε τον διαγωνισμό μέσω του οποίου θα αποφασιστούν τα επίσημα ονόματα 20-30 εξωπλανητών βάσει των προτάσεων του κοινού.

Ο διαγωνισμός, του οποίου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο του 2015, έρχεται ύστερα από απόφαση που είχε λάβει πέρυσι η IAU σχετικά με το «άνοιγμα» της διαδικασίας ονοματοδοσίας.

Έως τώρα οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 1.800 πλανήτες που ανήκουν σε άλλα ηλιακά συστήματα. Κάποιοι από αυτούς φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικοί, καθώς υπόσχονται μοναδικά τοπία με «διπλά» και «τριπλά» ηλιοβασιλέματα ή ακόμη και το ενδεχόμενο να φιλοξενούν τη ζωή.

Τα ονόματά τους όμως είναι είτε ανέμπνευστα – όπως λόγου χάρη Gliese 832c – ή αδύνατον να προφερθούν ή να απομνημονευθούν – όπως για παράδειγμα OGLE-05-390L b, HD 69830 d ή PSR 1257 12 c.

Κατόπιν έντονων πιέσεων, αλλά και ανταγωνισμού από την ιδιωτική νεοφυή εταιρεία Uwingu που εκμεταλλεύτηκε την απροθυμία της, η αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας ονοματοδοσίας των ουράνιων αντικειμένων θα λαμβάνονταν εφεξής υπόψη και προτάσεις από το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Uwingu έχει δηλώσει ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται από αυτούς τους διαγωνισμούς (η πρόταση ονόματος κοστίζει 4,99 ευρώ και η ψήφος 0,99 ευρώ) διατίθενται για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Παρόλα αυτά, το γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης η οποία, τονίζοντας ότι τα ονόματα των πλανητών δεν είναι για πούλημα, είχε σπεύσει να υπενθυμίσει ότι η ίδια είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για αυτή τη διαδικασία.

Κανόνες

Οι προϋποθέσεις που τίθενται από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση για την πρόταση ονομάτων για νεοανακαλυφθέντα αστρονομικά αντικείμενα είναι οι εξής:

Το όνομα να μην ξεπερνάει τους 16 χαρακτήρες.

Να αποτελείται κατά προτίμηση από μία λέξη.

Να μπορεί να προφέρεται σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες.

Να μην είναι προσβλητικό σε οποιαδήποτε γλώσσα ή κουλτούρα.

Να μην είναι υπερβολικά όμοιο με το υπάρχον όνομα ενός αστρονομικού αντικειμένου.

Τα ονόματα κατοικιδίων ζώων καλό είναι να αποφεύγονται.

Τα ονόματα αμιγώς ή κατά κύριο λόγο εμπορικής φύσεως απαγορεύονται.

Τα ονόματα προσώπων, τόπων ή γεγονότων που είναι κατά κύριο λόγο γνωστά εξαιτίας πολιτικών ή στρατιωτικών δραστηριοτήτων κρίνονται ακατάλληλα.

Διαφήμιση