Αρχική Ειδήσεις Το ποπκορν απειλεί τα θηλαστικά

Το ποπκορν απειλεί τα θηλαστικά

0

Απειλή για τα θηλαστικά αποτελεί το φοινικέλαιο που περιέχει το ποπκόρν και το σαπούνι καθώς οι καλλιέργειες φοινικόδεντρων που αντικαθιστούν τα δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας επεκτείνονται τώρα στην Αφρική και απειλούν τους χιμπατζήδες και άλλους πιθήκους, προειδοποιεί διεθνής ομάδα ερευνητών.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και οικολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τις φυτείες φοινικόδεντρου σε χώρες της Ασίας όπως η Ινδονησία. Αχανείς εκτάσεις ζούγκλας αποψιλώθηκαν για χάρη των φοινικόδεντρων και έφεραν στο χείλος της εξαφάνισης εμβληματικά είδη όπως ο ουραγκοτάγκος.

Χωρίς τη χάραξη ορθολογικού σχεδιασμού, η επέκταση των φοινικόδεντρων στην Αφρική θα κάνει το ίδιο και για άλλους πιθήκους, τονίζει η μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.

Από τις εκτάσεις που θεωρούνται κατάλληλες για καλλιέργεια φοινικόδεντρου στην Αφρική, το 42% επικαλύπτεται με το ενδιαίτημα των χιμπατζήδων και των γορίλων. Στις εκτάσεις που έχουν ήδη παραχωρηθεί για παραγωγή φοινικέλαιου, το ποσοστό επικάλυψης εκτινάσσεται στο 62%.

Το πρώτο βήμα για την αποτροπή της καταστροφής είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις μέσω της αγοραστικής συμπεριφοράς τους, λέει ο Σερτζ Ουίτς του Πανεπιστημίου «Τζον Μουρς» του Λίβερπουλ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα προϊόντων, από επεξεργασμένα τρόφιμα μέχρι υγρά σαπούνια και καλλυντικά. Λόγω της κατακραυγής από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορισμένα από τα προϊόντα αυτά φέρουν το σήμα «GreenPalm» που δηλώνει ότι το φοινικέλαιο έχει βιώσιμη προέλευση.

«Αν οι καταναλωτές αγοράσουν ένα προϊόν που περιέχει φοινικέλαιο αλλά δεν φέρει το σήμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την παρασκευάστρια εταιρεία και να της ζητήσουν να αρχίσει να χρησιμοποιεί βιώσιμο φοινικέλαιο. Πρέπει επίσης να δηλώσουν ότι δεν θα συνεχίσουν να αγοράζουν το προϊόν μέχρι να λάβει την κατάλληλη σήμανση» προτείνει ο ερευνητής.

Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα θα μπορούσε να λάβει δραματικές διαστάσεις σε χώρες όπως η Γκαμπόν, το Κογκό και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, η μόνη χώρα στην οποία ζει ο πυγμαίος χιμπατζής, γνωστός και ως μπονόμπο.

Σε καθεμία από τις χώρες αυτές, το 80% των εκτάσεων όπου μπορούν να καλλιεργηθούν φοινικόδεντρα επικαλύπτεται με το ενδιαίτημα πιθήκων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here