Αρχική Ειδήσεις Συμφωνία για τον South Stream υπεγράφη στο Βελιγράδι

Συμφωνία για τον South Stream υπεγράφη στο Βελιγράδι

0
Διαφήμιση

Συμφωνία για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream” που θα διέρχεται από τη Σερβία, ύψους 2,1 δισ. ευρώ υπεγράφη με τη ρωσική Centar Gas υπέγραψαν χθες στο Βελιγράδι.

Η σύμβαση υπεγράφη από τους διευθυντές της “South Stream Serbia AG” Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς και Αλεξάνταρ Σιρομιάτιν και τον γενικό διευθυντή της Centar Gas, Στάνισλαβ Ανικιέγιεβ, οι οποίοι τόνισαν ότι πρόκειται για ιστορική μέρα για τον τομέα ενέργειας στη Σερβία και ότι έως το τέλος του 2016, όπως είχε προγραμματιστεί, θα αρχίσει η ροή φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω του “South Stream”

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα στο πλαίσιο της οποίας είχε προχθές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και χθες με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν με κεντρικό θέμα την υλοποίηση του έργου του “South Stream”

Ο κ. Μπαγιάτοβιτς ανήγγειλε ότι σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση πίστωσης για το σερβικό τμήμα του αγωγού σημειώνοντας ότι έχουν διασφαλιστεί οι πόροι. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία “South Stream Serbia” θα λάβει πίστωση ύψους 700 εκ. ευρώ από την Gazprom.

Τόνισε ακόμη ότι οι οικονομικοί όροι για την πίστωση είναι οι ευνοϊκότεροι και ότι το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 4,25% ετησίως με προθεσμία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σερβικής πλευράς.

Το τμήμα του αγωγού “South Stream” στη σερβική επικράτεια θα έχει μήκος 422 χιλιόμετρα. Στην κατασκευή του έργου αναμένεται να απασχοληθούν αρκετές χιλιάδες εργάτες από τη Σερβία. Διακλαδώσες του θα κατασκευαστούν στην Κροατία και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Όταν ολοκληρωθεί το έργο η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 41 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο αγωγός South Stream, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση των διαδρομών εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Διαφήμιση