Αρχική Ειδήσεις Οι καρέτα-καρέτα “βγήκαν” στις παραλίες της Ζακύνθου

Οι καρέτα-καρέτα “βγήκαν” στις παραλίες της Ζακύνθου

0
Διαφήμιση

Από την παραλία της Δάφνης ξεκίνησε η φετινή προσπάθεια της καρέτα-καρέτα της Ζακύνθου να παραμείνει ζωντανή ως είδος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα πρώτα έξι χελωνάκια στο νησί ξεπρόβαλαν μέσα από την άμμο το βράδυ της 26ης Ιουλίου, ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα.

Στην παραλία υπήρχαν και ίχνη θηλυκών χελωνών που συνεχίζουν να ωοτοκούν ακόμα, μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.

Από τα χελωνάκια που γεννιούνται και ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, μόνο ένα στα χίλια θηλυκά υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής.

Στο στάδιο της εκκόλαψης που διαρκεί 40 με 60 μέρες περίπου είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν.

Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος, αλλά και γιατί ενοχλούνται οι ενήλικες θηλυκές στην προσπάθειά τους να ωοτοκήσουν και εγκαταλείπουν την παραλία και την προσπάθεια.

Τέλος είναι σημαντικό να μη σκιάζονται οι φωλιές γιατί η θερμοκρασία της άμμου καθορίζει το φύλο των νεοσσών, και να μην βρέχεται η περιοχή γύρω από τις φωλιές από παρακείμενα ντους ή λάστιχα ποτίσματος γιατί σαπίζουν τα αυγά και δεν εκκολάπτονται οι νεοσσοί.

Διαφήμιση