Αρχική Καταστροφές Μυστηριώδης φυλή του Αμαζονίου μολύνθηκε με γρίπη στην πρώτη επαφή με τον...

Μυστηριώδης φυλή του Αμαζονίου μολύνθηκε με γρίπη στην πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο

0
Διαφήμιση

Η κυβερνητική οργάνωση της Βραζιλίας αρμόδια για θέματα αυτοχθόνων FUNAI, ανακοίνωσε αυτό που ανθρωπολόγοι και γιατροί φοβόντουσαν. Η μυστηριώδης φυλή του Αμαζονίου που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον έξω κόσμο τον περασμένο μήνα έχει ήδη μολυνθεί με γρίπη, μια ασθένεια που είχε οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλές ακόμα φυλές της περιοχής.

Τον Ιούνιο, μέλη της φυλής βγήκαν από το δάσος του ποταμού Άνω Ενβίρα, στην πολιτεία Άκρε της Βραζιλίας, και λεηλάτησαν το χωριό μιας άλλης φυλής, η οποία ενημέρωσε την κυβερνητική οργάνωση Funai της Βραζιλίας, αρμόδια για θέματα αυτοχθόνων. Ανθρωπολόγοι και άλλοι ερευνητές ταξίδεψαν στην περιοχή και πέρασαν τρεις εβδομάδες εξετάζοντας τους νεοφερμένους.

Η Funai επιβεβαιώνει τώρα ότι ορισμένα μέλη της φυλής προσβλήθηκαν από γρίπη, στην οποία πιστεύεται ότι δεν έχουν καθόλου ανοσία.

Η μετάδοση ασθενειών όπως η γρίπη, η ιλαρά και η ελονοσία ήταν ακριβώς αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν οι ανθρωπολόγοι.

Από τις εκατοντάδες έως χιλιάδες φυλές αυτοχθόνων που εξαφανίστηκαν από τη λεκάνη του Αμαζονίου μετά την άφιξη των ευρωπαίων κατακτητών, πολλές έπεσαν θύματα τέτοιων καινοφανών ασθενειών.

Η ιστορία μπορεί τώρα να επαναλαμβάνεται, καθώς η μυστηριώδης φυλή στο Άνω Ενβίρα ανέφερε ότι είχε δεχθεί επιθέσεις από ξένους, πιθανώς λαθρεμπόρους που μεταφέρουν κοκαΐνη μέσα από τη ζούγκλα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Science, σύμφωνα με τον Άνταμ Μπάουερ-Γκόουλντεν, πρόεδρο του Συνασπισμού Σωτηρίας του Υγρού Τροπικού Δάσους, ο οποίος εξέτασε το ρουχισμό και τις κομμώσεις των μυστηριωδών κυνηγών, η φυλή δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος της ευρύτερης ομάδας των Τσιτονάουα που επιζεί στην περιοχή των ποταμών Ζινάν στην Αυστραλία και Γιουρούα στο Περού.

Ο ποταμός Ζινάν βρίσκεται πάνω σε περάσματα που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι κοκαΐνης, οι οποίοι είναι πιθανό να «εκδίωξαν τα μέλη της φυλής από τη γη τους».

Τα μέλη της φυλής που ήρθαν σε επαφή με τη Funai εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης, αργότερα όμως επέστρεψαν πίσω στο δάσος και παραμένει άγνωστο αν μεταφέρουν μαζί τους το δυνητικά θανατηφόρο ιό.

Η Funai θα στείλει νέα αποστολή στην περιοχή τον επόμενο μήνα, ίσως όμως θα είναι αργά.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το περιστατικό του περασμένου μήνα ήταν η πρώτη επίσημη επαφή με απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου από το 1996.

Στο υγρό τροπικό δάσος δεν αποκλείεται να υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες φυλές με ελάχιστη ως καθόλου επαφής με τον έξω κόσμο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυγγενείς των καβουριών είναι η πιο δυνατή κόλλα
Επόμενο άρθροΟλυμπιάδα…τσιμέντου στην Πιερία καταγγέλλουν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ