Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Παγκόσμια ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Παγκόσμια ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας

0
Διαφήμιση

To μικρό βάρος, σε συνδυασμό με την υψηλή αντοχή, ήταν οι ιδιότητες που έκαναν τις πλαστικές σακούλες ιδιαίτερα δημοφιλείς και τις κατέστησαν από τη δεκαετία του ’70 ένα από τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα της καταναλωτικής κοινωνίας μας. Εκτιμάται ότι το 2010 στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98.6 δις πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκ των οποίων το 89 % ήταν μιας χρήσης (Bio Intelligence Service, 2011).

 

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στην Ελλάδα καταναλώνονται 269 σακούλες ανά άτομο/έτος. Η αλόγιστη κατανάλωση/ χρήση της πλαστικής σακούλας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής στερεών αποβλήτων και τη μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων. Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς αυτοί είτε παγιδεύονται σ’ αυτές είτε τις καταναλώνουν.

Η παγίδευση μπορεί να τραυματίσει τους οργανισμούς, να βλάψει την ικανότητα κίνησής τους (επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο λ.χ. τη δυνατότητά τους να βρουν τροφή ή να αποφύγουν τους θηρευτές τους), ακόμα και να τα οδηγήσει στο θάνατο λόγω ασιτίας, ασφυξίας ή πνιγμού. Θαλάσσιες χελώνες, πουλιά και θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να καταπιούν πλαστικές σακούλες επειδή μοιάζουν με την τροφή τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα τροφοληψίας, αναπνοής και κολύμβησης.

Τουλάχιστον 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστικά και άλλα σκουπίδια που καταλήγουν στο περιβάλλον (UNEP, 2006). Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, τα θαλάσσια απορρίμματα επηρεάζουν 663 είδη παγκοσμίως (GEF, 2012).

Επιπλέον, το πλαστικό δε διασπάται ποτέ πλήρως αλλά κατακερματίζεται σε μικροσκοπικά σωματίδια (διαμέτρου 0,3-5 mm περίπου), τα οποία ξεβράζονται στις ακτές, επιπλέουν στη θάλασσα και εναποτίθενται στα ιζήματα του βυθού (ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές).

Η κατανάλωση του μικροπλαστικού δημιουργεί στα ζώα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν από ασιτία. Τέλος, η επιφάνεια των μικροπλαστικών προσελκύει έμμονους οργανικούς ρύπους (POPs), για παράδειγμα πολυχλωριωμένα διφαινύλια PCBs και φυτοφάρμακα όπως το DDT, από το θαλάσσιο περιβάλλον.

Εκδήλωση κατά της πλαστικής σακούλας

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας σήμερα και τη λήξη της φετινής εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, διοργανώνει ενημερωτικό street event στον προαύλιο χώρο του supermarket ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στη Γλυφάδα (Λαζαράκη 59) την Πέμπτη 3 Ιουλίου και ώρα 06.00 μ.μ.

Το αναγνωρισμένης πλέον κρισιμότητας πρόβλημα της πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συσκευασίας μιας χρήσης αποτέλεσε το σημείο αιχμής της φετινής εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, με στόχο την ανάδειξη της έκτασης και έντασης του φαινομένου και σε εναρμόνιση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας αναθεώρησης της Οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας.

Πιο συγκεκριμένα και βάσει του περιεχομένου της έκθεσης που υπερψηφίστηκε, τα Κράτη – Μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα (π.χ. επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή απαγορεύσεων) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 50% μέχρι το 2017 και κατά 80 % μέχρι το 2019 (σε σχέση με τα επίπεδα του 2010).

Η τοποθεσία που θα υλοποιηθεί το street event επελέγη με στόχο την αμεσότητα στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, προκειμένου να αναδειχθούν εναλλακτικές προτάσεις για τη μεταφορά και τη συσκευασία προϊόντων και να περιοριστεί η άσκηση της παγιωμένης και εξαιρετικά επιβλαβούς για το περιβάλλον πρακτικής.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό δρώμενο με άξονα τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στα θαλάσσια οικοσυστήματα, προβολή του τηλεοπτικού σποτ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ και ευρεία ενημέρωση των καταναλωτών.

 

Διαφήμιση