Αρχική Ειδήσεις Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που καταργεί τον φόρο του άνθρακα

Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που καταργεί τον φόρο του άνθρακα

0
Διαφήμιση

Η Αυστραλία κατήργησε σήμερα το φόρο στις εκπομπές άνθρακα ο οποίος επικρινόταν έντονα από τους μεταλλευτικούς ομίλους και είχε τεθεί σε ισχύ πριν από δύο χρόνια από την κυβέρνηση των Εργατικών για να μειωθούν οι εκπομπές και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Έτσι, γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί ένα τέτοιο φόρο. Η σχετική ψήφος της αυστραλιανής Γερουσίας θεωρείται σημαντική νίκη για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ και δημιουργεί αβεβαιότητα για το πώς η χώρα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στους στόχους της για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η Αυστραλία ευθύνεται για περίπου το 1,5% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον κόσμο, αλλά κατά κεφαλήν, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη λόγω του μεγέθους του μεταλλευτικού τομέα της και της εξάρτησής της από την ενέργεια που παράγει χάρη στον άνθρακα.

Ο μεταλλευτικός τομέας (σιδηρομετάλλευμα, άνθρακας, χαλκός…) είναι εδώ και 15 χρόνια ο κινητήρας της αυστραλιανής ανάπτυξης και η χώρα έχει πολλούς γίγαντες του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Rio Tinto και BHP Billiton.

Η άνω βουλή του αυστραλιανού κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα με 39 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά την κατάργηση του φόρου άνθρακα, κάτι που είχε υποσχεθεί το συντηρητικό κόμμα, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το Σεπτέμβριο του 2013.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με δειλά χειροκροτήματα.

Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ υποστηρίζει πως το κόστος του φόρους αυτού το επωμίζονταν οι καταναλωτές μέσω της αύξησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού.

“Είναι μια μεγάλη είδηση για τις αυστραλιανές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας”, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή το ο Τόνι Άμποτ, ο οποίος είχε άλλοτε χαρακτηρίσει “απόλυτες ανοησίες” τις επιστημονικές μελέτες που αποδίδουν στην ανθρώπινη δράση την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

“Τιμάμε τις υποσχέσεις μας προς εσάς (σ.σ.: τον λαό) και οικοδομούμε μια ισχυρή και ευημερουσα οικονομία για μια ασφαλή Αυστραλία”, πρόσθεσε.

Ο φόρος, ο οποίος είχε αποφασισθεί από την κυβέρνηση της Εργατικής Τζούλια Γκίλαρντ, είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012 παρά τη σφοδρή αντίθεση των μεταλλευτικών ομίλων και της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Υποχρέωνε τους μεγαλύτερους ρυπαντές –κυρίως τους μεταλλευτικούς ομίλους– να πληρώνουν ανάλογα με τις εκπομπές άνθρακα που παράγουν, ώστε να έχουν κίνητρο να μειώνουν αυτές τις εκπομπές.

Η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ θέλει ένα σχέδιο “άμεσης δράσης”, που να περιλαμβάνει για παράδειγμα οικονομικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να βελτιώσουν τον ενεργειακό απολογισμό τους.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η επικεφαλής των Πρασίνων, η Κριστίν Μιλν, δήλωσε πως η κατάργηση αυτού του φόρου θα καταστήσει την Αυστραλία “διεθνή παρία”.

Για τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Μπιλ Σόρτεν, ο Τόνι Άμπότ “γελοιοποίησε τους Αυστραλούς”. “Τραβάει την Αυστραλία προς τα πίσω ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προχωράει μπροστά”, πρόσθεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον οποίο “η ιστορία θα κρίνει σκληρά τον Τόνι Άμποτ επειδή αρνείται να πιστέψει ότι χρειάζεται δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής”.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από δεξαμενές σκέψης (Climate Analytics, Potsdam Institute και Ecofys) στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα που διεξήχθησαν το Νοέμβριο του 2013 στη Βαρσοβία, ανέφερε πως οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την Αυστραλία υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν ως το 2020 κατά 12%, αντί να μειωθουν κατά 5%, εξαιτίας της διάλυσης της νομοθεσίας για το κλίμα και κυρίως της κατάργησης του φόρου άνθρακα.

Διαφήμιση