Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Σώστε τις Θάλασσες μας από το Πετρέλαιο

Greenpeace: Σώστε τις Θάλασσες μας από το Πετρέλαιο

0
Διαφήμιση

Δράση των ακτιβιστών της Greenpeace με το Rainbow Warrior ανοιχτά της Κεφαλονιάς ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο…Ακτιβιστές από το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, τοποθέτησαν στη θάλασσα στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς – λίγα μόλις μίλια μακριά από ένα από τα πιθανά σημεία εξόρυξης πετρελαίου – ένα πλωτό φράγμα αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας με το μήνυμα «NO OIL – SAVE OUR SEAS».

Με τη δράση της, η Greenpeace αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξορύξεις πετρελαίου για το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες, τον τουρισμό και την αλιεία, ενώ παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στην κοινωνία να αντισταθεί στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Ήδη περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν εναντιωθεί στην προοπτική για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου.

Τα δύο θαλάσσια κοιτάσματα σε Πατραϊκό και Κατάκολο – εφόσον αποδειχτούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα – θα αποφέρουν εκτιμώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, όσα έσοδα ήδη αποφέρει η αλιεία στο Ιόνιο. Αντίθετα ένα πρόγραμμα μαζικής ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1.000.000 κτιρίων θα ενισχύσει με δισεκατομμύρια ευρώ την εθνική οικονομία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

‘Για μία χούφτα δολάρια η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο τον πραγματικό εθνικό πλούτο της χώρας, δηλαδή το φυσικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται ο ελληνικός τουρισμός, η αλιεία και τελικά η ίδια η εθνική μας οικονομία. Τώρα είναι η ώρα να πούμε όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που μας κρατούν εξαρτημένους από τα ορυκτά καύσιμα.

Αν ξεκινήσει η υλοποίηση των σχεδίων για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου δεν υπάρχει επιστροφή. Καλούμε την κυβέρνηση να επενδύσει στους πολίτες, όχι στις πιο βρώμικες πετρελαϊκές εταιρίες, και στις πολιτικές που μειώνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και προστατεύουν το κλίμα μας’, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Την Τρίτη, ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν στην παραλία ‘Ναυάγιο’ της Ζακύνθου, όπου ξεδίπλωσαν πανό με το μήνυμα ‘Πετρέλαιο και Τουρισμός Δεν Πάνε Μαζί’. Η παράλια ‘Ναυάγιο’ –που ψηφίστηκε η ωραιότερη παραλία του κόσμου από την Huffington Post – βρίσκεται μόλις 30 μίλια από το σημείο εξόρυξης πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο.

Οι θαλάσσιες εξορύξεις κρύβουν σημαντικούς κινδύνους ακόμα και σε «φυσιολογικές» συνθήκες λειτουργίας και σε ρηχά νερά. Οι θαλάσσιες εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, όπως στις ελληνικές θάλασσες, έχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο ατυχήματος εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που επικρατούν στον πυθμένα της θάλασσας.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και να προωθήσει τις πολιτικές που μειώνουν την πετρελαϊκή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας:

–         Πρόγραμμα μαζικής ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1.000.000 κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας

–         Ουσιαστική προώθηση της αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας

–         Διασύνδεση όλων των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου σε ορίζοντα δεκαετίας

–         Ενεργή υποστήριξη τριών ευρωπαϊκών δεσμευτικών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια με έμφαση στο στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% έως το 2030.

Παράλληλα, η Greenpeace καλεί την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, να πάρει δημόσια θέση ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον, τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στο κάλεσμα προς την Υπουργό, μέσα από αυτή τη σελίδα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here