Αρχική Ειδήσεις Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας «Σαχάρα» της Χαλκιδικής

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας «Σαχάρα» της Χαλκιδικής

0
Διαφήμιση

Τον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας «Σαχάρα» της Χαλκιδικής και μία ανοιχτή εκδήλωση για το μέλλον της οργανώνουν κάτοικοι της περιοχής. Οι τοπικοί σύλλογοι «Οικισμός Καλλιθέας», «Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ν.Καλλικράτειας» και η «Περιβαλλοντική Ομάδα Σαχάρα» διοργανώνουν την Κυριακή 13 Ιουλίου εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στις 8:30 το πρωΐ και μία ανοιχτή συζήτηση στις 11:00 στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας στην πλατεία Ν.Καλλικράτειας.

Στην συζήτηση έχουν προσκληθεί τόσο ο Δήμος Νέας Προποντίδας όσο και όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να παρουσιάσουν στους κάτοικους τα σχέδια που έχουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι δράσεις αυτές διοργανώνονται απο κοινού με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα καταγγελία σχετικά με κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης επί του αιγιαλού της «Σαχάρας».

Στις 26 Ιουνίου 2014 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατέθεσαν καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής.

Οι οργανώσεις κατήγγειλαν τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης, που αγόρασε από το Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ έκταση 44 στρ. (επί της παράκτιας ζώνης), προβάλλοντας 5 σημαντικά σημεία που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό.

Τα σημεία αυτά αφορούν: 1) την άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, 2) τους όρους δόμησης, 3) την άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης της περιοχής, 4) τις πράξεις χαρακτηρισμού ως προς τον δασικό χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής και 5) την καταστρατήγηση του ν. περί «βιοποικιλότητας» (Ν.3937/11).

Σε μία περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη με 6 beach bars ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500τμ. Έχει επίσης ξεκινήσει μπάζωμα του παρακείμενου ρέματος ( «Κουρτόρεμα» ) γεγονός κρίσιμο τόσο για λόγους οικολογικής ισορροπίας, όσο και για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση πλημμύρας! Οι αμμοθίνες της περιοχής καταστρέφονται.

Οι αμμοθίνες (οι αμμόλοφοι που έδωσαν στην «Σαχάρα» το όνομά της) είναι εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας(σπάνια μεταναστευτικά πουλιά) και προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση της θάλασσας. Μάλιστα κομμάτι της υπό «αξιοποίηση» περιοχής αποτελεί υψηλής οικολογικής σημασίας υγροτοπικό οικοσύστημα το οποίο προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπάρχει γενικευμένη ανησυχία ότι η ανάπτυξη που συντελείται αυτήν την στιγμή σε 44 στρ. της «Σαχάρας» είναι μία πρόγευση του σχεδιασμού που υπάρχει για την συνολικότερη περιοχή. Βάσει του σχεδίου «ανάπτυξης» μέσω διεθνούς διαγωνισμού, εκτιμάται ότι επαπειλείται αντίστοιχη εξέλιξη και για την παρακείμενη έκταση 420 στρ. που ανήκει στο Δήμο Ν. Προποντίδας.

Οι τοπικοί σύλλογοι «Οικισμός Καλλιθέας», «Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ν.Καλλικράτειας» και η «Περιβαλλοντική Ομάδα Σαχάρα» και οι οικολογικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καλούνε όλους τους κάτοικους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής να πλαισιώσουν τις δύο δραστηριότητες για την «Σαχάρα» την Κυριακή 13 Ιουλίου:

Να βοηθήσουν στον καθαρισμό της παραλίας που ξεκινά από τις 8:30 μπροστά από το ξενοδοχείο FILOXENIA και να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συζήτηση στις 11:00 στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της εκκλησίας της Ν.Καλλικράτειας.

Διαφήμιση