Αρχική Ειδήσεις Εν δυνάμει στρατηγικός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Εν δυνάμει στρατηγικός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Τη δυνατότητα της χώρας μας να αναδειχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο και ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων που χαράσσονται για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση, ανέδειξε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να αναδειχθεί η χώρα μας σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια και την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις (αγωγοί ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικός, αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, πιθανή κατασκευή ενός ή δύο τέτοιων σταθμών στη Β. Ελλάδα) ενώ παράλληλα:

-Η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο και το Ισραήλ σε συνδυασμό με τις έρευνες στην Ελλάδα οδηγούν σε ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πηγής προμήθειας για την Ευρώπη και όχι μόνο.

-Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αυτές συνδέονται με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια. Το σύνολο των έργων ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

«Ο ενεργειακός χάρτης αναδιατάσσεται ταχύτατα και δημιουργούνται νέες ισορροπίες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την ευημερία και την ανάπτυξη ιδίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σ. Παλαιογιάννης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου στις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα, δηλαδή Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα-Βόλο. Με τις αλλαγές που προωθούνται, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή διαφορετικού από τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, που έχουν σήμερα το μονοπώλιο, ενώ τα δίκτυα θα διαχωριστούν από την εμπορική λειτουργία.

Ως αντάλλαγμα για την πρόωρη κατάργηση του μονοπωλιακού δικαιώματος διάθεσης φυσικού αερίου των ΕΠΑ εξετάζεται η χρονική ή γεωγραφική επέκταση των συμβάσεων για την εκμετάλλευση των δικτύων. Ο κ. Παλαιογιάννης κάλεσε επίσης τη Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ο Κ.Σιμόνοβ (K. Simonov), γενικός διευθυντής του ρωσικού National Energy Security Fund υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η πώληση του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην εταιρία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει την Κοινοτική νομοθεσία και ζήτησε ίσους όρους ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:  Το «Πάσχα του καλοκαιριού» σε όλη την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο και για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης εκκρεμεί η άδεια των Κοινοτικών αρχών. Ο κ. Simonov υποστήριξε ακόμη ότι το Αζερμπαϊτζάν, λόγω μεγέθους κοιτασμάτων, δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για την ΕΕ καθώς και ότι παρά τις αρχικές επιδιώξεις της Ένωσης, τα συμβόλαια για την προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είναι μακροπρόθεσμα και οι τιμές συνδεδεμένες με αυτές του πετρελαίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι νέες γενιές σε γυαλιά και οθόνες θα είναι από… νανοπίξελ!
Επόμενο άρθροΕντοπίστηκαν δυο νέα άστρα στις απόκρυμνες «πλαγιές» του γαλαξία μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ