Αρχική Ειδήσεις Αθανασίου: «Ελάτε να επενδύσετε στο Ελληνικό»

Αθανασίου: «Ελάτε να επενδύσετε στο Ελληνικό»

0
Διαφήμιση

Ανοιχτή πρόσκληση σε ξένους και Έλληνες επενδυτές να μπουν στο έργο της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό απευθύνει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. Σε συνέντευξή ο κ. Αθανασίου, ο οποίος χαρακτηρίζει το Ελληνικό «έργο ζωής», υπογραμμίζει πως οι καθυστερήσεις από την πλευρά του δημοσίου είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» του έργου, ενώ αποκαλύπτει το πως η Lamda ήρθε σε επαφή με τους δύο μεγάλους ξένους επενδυτές που συμμετέχουν στο Global Investment Group.

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Πολλοί λέγουν πως εύκολα πήρατε το έργο του Ελληνικού γιατί δεν υπήρξε αντίπαλος…

Το αντίθετο. Θυμίζω ότι στη short list έμειναν 4 εταιρείες. Εμείς, το Κατάρ, η βρετανική London and Regional Properties και η ισραηλινή Elbit. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω, το Κατάρ διαχρονικά τοποθετείται σε διακρατικές συμφωνίες, ενώ η ισραηλινή εταιρεία αντιμετώπιζε διαδικαστικά θέματα ρευστότητας. Τελικά καταλήξαμε σε ένα ισχυρό επενδυτικό σχήμα που υποστήριξε τη δεσμευτική προσφορά μας. Τονίζω το σε «ένα επενδυτικό σχήμα» και όχι σε «ένας επενδυτής». Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση προσπάθησε ιδιαίτερα να φέρει περισσότερους επενδυτές για το συγκεκριμένο έργο και έδωσε πολλαπλές αναβολές στην ημερομηνία υποβολής προσφοράς για το σκοπό αυτό.

Τι εννοείτε;

Η πρώτη μας επαφή με την κινεζική Fosun έγινε στο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στη Σαγκάη πέρσι το Μάιο. Έκτοτε μαζί με το βασικό μας μέτοχο, τον Σπύρο Λάτση, συναντηθήκαμε πολλές φορές με τη Fosun για να καταλήξουμε τελικά στη συμφωνία για τη συμμετοχή τους στο επενδυτικό κεφάλαιο Global Investment Group, το οποίο υποστηρίζει την προσφορά μας και προτίθεται να συμμετέχει στο έργο.

Με την Al Maabar του Abu Dhabi ήρθαμε σε επαφή μέσω της επενδυτικής ημερίδας που διοργάνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και το Enterprise Greece και μετά από εξαντλητικές προσπάθειες από πλευράς μας συμφωνήσαμε τη συμμετοχή τους στο ίδιο επενδυτικό κεφάλαιο. Κυβερνητικό ταξίδι για την προσέλκυση επενδυτών έγινε και στο Ισραήλ. Καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια από τον ίδιο τον Σπύρο Λάτση για τη συμμετοχή των προαναφερόμενων επενδυτών στο έργο, όπως και για την κατάθεση της βελτιωτικής προσφοράς.

Τι μπορεί να πάει στραβά; Τι σας ανησυχεί;

Σαφέστατα οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας. Για να γίνει π.χ. το πρώτο βήμα, να διαβιβαστεί η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών και ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χρειάσθηκαν τρεις μήνες. Γιατί; Η διαδικασία χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική ώστε να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα έργα και να δοθεί δουλειά σε περισσότερους ανθρώπους.

Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση όταν με πλησιάζουν ταλαντούχοι άξιοι άνθρωποι και ελληνικές εταιρείες να μου δώσουν τα βιογραφικά τους και εγώ να πρέπει να τους λέω να κάνουν υπομονή. Πρέπει να γίνουν όλα όπως πρέπει με απόλυτη διαφάνεια, αλλά είναι σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Διατυπώνεται η άποψη ότι η Lamda είναι πολύ μικρή εταιρεία για ένα τέτοιο έργο, έχει ζημιές…

Η άποψη αυτή δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Η Lamda είναι λειτουργικά κερδοφόρα. Οι ζημιές της είναι λογιστικές και προκύπτουν από τις χαμηλές αποτιμήσεις της ακίνητης περιουσίας της, εξαιτίας της κρίσης. Πραγματική ζημιά θα υφίστατο αν τώρα ήμασταν σε διαδικασία να πουλήσουμε στις σημερινές αποτιμήσεις π.χ. ένα από τα εμπορικά μας κέντρα κάτι που φυσικά δεν θα πράξουμε.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι ολοκληρώθηκε η πλήρης κάλυψη της αύξησης του μετοχικού μας κεφαλαίου κατά 150 εκατ. Ευρώ. Να διευκρινίσουμε και κάτι ακόμα: Η Lamda είναι ο εγγυητής ότι το έργο θα γίνει με βάση το master plan. Η χρηματοδότηση του έργου υποστηρίζεται και από το Global Investment Group.

Πρόσφατα στο μετοχικό σας κεφάλαιο εισήλθαν δύο μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, η GSO / Blackstone και η TPG Axon. Να υποθέσουμε ότι «βλέπουν» και Ελληνικό;

Θέλουμε στο Ελληνικό να συμμετέχουν και άλλα κεφάλαια ξένα και ελληνικά. Πράγματι από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω η GSO (από τα κύρια funds της Blackstone) και η TPG Axon θέλουν να επενδύσουν περαιτέρω στη χώρα μας, αλλά χρειάζεται να βρεθεί το κατάλληλο επενδυτικό προϊόν. Το Ελληνικό είναι ένα τέτοιο προϊόν, αλλά πρέπει πρώτα να το δουν να ξεκινά. Εδώ είναι αυτό που λέμε «επενδυτική αξιοπιστία» της χώρας.

Λέγεται ότι παίρνετε το Ελληνικό φθηνά…

Το κόστος μας για κάθε αξιοποιήσιμο τετραγωνικό είναι 800 ευρώ και η τιμή αυτή είναι σημαντικά ακριβότερη από αυτήν που γίνονται αγοραπωλησίες στην ευρύτερη περιοχή αυτή τη στιγμή. Επίσης, στη σύμβαση που θα υπογράψουμε υπάρχει όρος όπου το δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των κερδών της Ελληνικό ΑΕ όταν αυτά τα κέρδη θα υπερβαίνουν τη σωρευτική απόδοση (IRR) 15%. Είμαστε ανοιχτοί σε συμμετοχή οποιουδήποτε αξιόπιστου επενδυτή. Θέλω όμως να τονίσω και κάτι άλλο πολύ σημαντικό για μας: Το έργο αυτό είναι έργο ζωής, το πιστεύουμε και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πολλαπλά τη χώρα.

Ποιες συνθήκες θεωρείτε ιδανικές για την συγκεκριμένη ανάπτυξη;

Απ: Να εισέλθουν και άλλα κεφάλαια, τα οποία εκτός από χρηματοδότηση να προσφέρουν και τεχνογνωσία, π.χ. για τις τουριστικές εγκαταστάσεις, το θεματικό πάρκο κ.π.λ..

Έχετε μιλήσει για ένα μεγάλο ποσό που αρχικά θα πρέπει να επενδυθεί, χωρίς στο μεταξύ να υπάρχουν έσοδα. Πως θα το εξασφαλίσετε;

Υπολογίζουμε ότι στην πρώτη επταετία, αναλόγως με τη ροή των έργων, οι εκροές μπορεί να ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων υποδομές, ένα μεγάλο μέρος του πάρκου, το ξενοδοχειακό – συνεδριακό resort στο παραλιακό μέρος της έκτασης. Ελπίζουμε στο μεταξύ να μας πλαισιώσουν και άλλα επενδυτικά κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις επενδυτές που συμμετέχουν στο Global Investment Group σε συνεργασία με την Lamda θα εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση.

Υπάρχει όμως ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές, εκτός από τα προαναφερόμενα fund;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και όχι μόνον για το Ελληνικό. Είναι μια καλή συγκυρία μιας και οι αποδόσεις από επενδύσεις σε ακίνητα σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ κ.λ.π. έχουν καθοδική πορεία και ως εκ τούτου οι επενδυτές ψάχνουν για καλύτερες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρό τους και αρκεί να τους δείξουμε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις επενδύσεις. Είναι σημαντικό να βγουν προς πώληση και άλλα ακίνητα και να επισπευσθούνε οι διαδικασίες αξιοποίησής τους.

Πότε εκτιμάτε ότι θα έχετε τα πρώτα έσοδα από το Ελληνικό;

Το εμπορικό κέντρο, η μαρίνα και το τουριστικό θέρετρο στη μαρίνα του Άγιου Κοσμά εκτιμάμε ότι θα αποφέρουν τα πρώτα έσοδα 3,5 με 4 χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η κατασκευή τους.

Πως πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί η αγορά ακινήτων στην περιοχή μετά την αξιοποίηση της έκτασης;

Θεωρώ προφανές πως οι αξίες θα ανέβουν, αφού, ειδικά με τη δημιουργία ενός πάρκου 2.000 στρεμμάτων, η περιοχή θα είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς στην Αττική.

Από που προκύπτει ότι με την αξιοποίηση του Ελληνικού θα έρθουν στην Αθήνα επιπλέον 1 εκατ. τουρίστες;

Από τον συνδυασμό:

–           Της αξιοποίησης των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του ακινήτου (μέγεθος, χωροταξικά μέσα σε μια μητροπολιτική πρωτεύουσα της Ευρώπης με πρωτοφανές παραθαλάσσιο μέτωπο και ηλιοφάνεια για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου) και της Αθήνας ως προορισμού.

–           Της δυνατότητας εμπλουτισμού και παροχής ποικίλων νέων δραστηριοτήτων στο ακίνητο που θα προσελκύσουν νέες κατηγορίες τουρισμού, πχ ιατρικός τουρισμός, θεματικό πάρκο, αθλητικές δραστηριότητες, μουσεία κ.α.

–           Της δυνατότητας κάλυψης των αναγκών φιλοξενίας νέων τουριστών, μέσω ποιοτικών εγκαταστάσεων και της τάσης αύξησης του τουρισμού στην Αθήνα.

Όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι οι προβλέψεις των ειδικών για την προσέλκυση επιπλέον 1 εκατ. τουριστών είναι νούμερο εφικτό.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ναυτεμπορική και στο www.naftemporiki.gr

Διαφήμιση