Αρχική Ειδήσεις Ανεβάζει τη μυωπία το μορφωτικό επίπεδο

Ανεβάζει τη μυωπία το μορφωτικό επίπεδο

0
Διαφήμιση

Μαζί με την μόρφωση, αυξάνεται και η μυωπία. Κάθε χρόνος παραπάνω σπουδών αυξάνει τη μυωπία του ατόμου, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδό του, τόσο χειρότερα τείνει να βλέπει ένας άνθρωπος. Μάλιστα, η μόρφωση επηρεάζει περισσότερο τη σοβαρότητα της μυωπίας από ό,τι τα σχετικά γονίδια.

Οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Νόρμπερτ Πφάιφερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Ophthalmology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμιατρικής, συσχέτισαν το επίπεδο της μόρφωσης με εκείνο της μυωπίας, αναλύοντας στοιχεία για 4.658 άτομα ηλικίας 35 έως 74 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι ενώ μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό μυωπίας δεν ξεπερνούσε το 24%, στους αποφοίτους λυκείου και επαγγελματικών σχολών ήταν 35%, ενώ στους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν 53% (δηλαδή πάνω από τους μισούς αποφοίτους ΑΕΙ ήσαν μύωπες).

Πέρα από το επίπεδο της εκπαίδευσης, η έρευνα έδειξε ότι γενικότερα η μυωπία αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια που περνάει κανείς στα θρανία. Κάθε πρόσθετος χρόνος σχολείου ή σχολής αυξάνει κατά μέσο όρο το ποσοστό μυωπίας.

Μάλιστα οι γερμανοί ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις επιπτώσεις 45 γενετικών παραγόντων, αλλά διαπίστωσαν ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει πολύ λιγότερο ρόλο, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, στο βαθμό μυωπίας που έχει κάποιος.

Στη μυωπία δεν βλέπει κανείς καλά μακριά. Η διαθλαστική αυτή ανωμαλία -που είναι ευρέως διαδεδομένη διεθνώς και τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί- μπορεί να χειροτερεύει μέχρι την ενηλικίωση και, σε μερικές περιπτώσεις, έως την ηλικία των 30 ετών περίπου.

Η σοβαρή μυωπία συνιστά μείζονα αιτία δυσκολίας όρασης και εν καιρώ μπορεί να συνδέεται με πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς φακού, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο πρόωρος καταρράκτης και το γλαύκωμα. Το πολύ διάβασμα και η συχνή χρήση υπολογιστή ή άλλης οθόνης μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα – αν και όχι κατ’ ανάγκη.

Η διόρθωση της όρασης στην περίπτωση μυωπίας γίνεται είτε με κατάλληλους διορθωτικούς φακούς, είτε με χειρουργική επέμβαση (συνήθως με λέιζερ). Οι προσπάθειες επιβράδυνσης της μυωπίας με φάρμακα ή με ειδικούς φακούς έχουν αποδειχτεί ανεπιτυχείς μέχρι σήμερα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο κανείς βγαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον και εκτίθεται στον ήλιο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μυωπίας. Για τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα, τα μάτια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοντινές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση και παρακολούθηση οθονών κάθε είδους (τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού κ.α.). Όπως επεσήμαναν οι γερμανοί ερευνητές, αυτό ισχύει ως συμβουλή ιδιαίτερα για τους φοιτητές που περνούν πολλές σε κλειστούς χώρους, στο σπίτι και στις σχολές τους.

Διαφήμιση