Αρχική Ειδήσεις Αν έχεις κορίτσι είναι πιο πιθανό να χωρίσεις λένε οι επιστήμονες

Αν έχεις κορίτσι είναι πιο πιθανό να χωρίσεις λένε οι επιστήμονες

0
Διαφήμιση

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιθανότερο να χωρίσουν αν τα παιδιά τους είναι κορίτσια, παρά αγόρια, πράγμα που έχει τις ρίζες του στη μήτρα και στην μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των κοριτσιών ως εμβρύων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η κυρίαρχη έως τώρα εξήγηση ήταν ότι τα κορίτσια “προκαλούν” πιο εύκολα το διαζύγιο, επειδή οι μπαμπάδες τείνουν να προτιμούν τα αγόρια, οπότε μένουν πιο εύκολα σε ένα γάμο από τον οποίο έχουν αποκτήσει αγόρια, ενώ αν έχουν κορίτσια, τους είναι πιο εύκολο να εγκαταλείψουν την οικογένεια. Με άλλα λόγια, υποτίθεται ότι -άθελά τους- τα κορίτσια παίζουν αποσταθεροποιητικό ρόλο σε ένα γάμο.

Όμως η νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την άποψη, αντιτείνοντας ότι ο βασικός λόγος είναι άλλος: επειδή τα κορίτσια, ήδη από έμβρυα, είναι πιο ανθεκτικά από τα αγόρια, μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα σε ένα προβληματικό γάμο γεμάτο τσακώματα των γονιών από την εποχή κιόλας της εγκυμοσύνης.

Εφ’ όσον ένα κορίτσι είναι πιο πιθανό να επιβιώσει σε μια τέτοια κατάσταση, άρα στατιστικά γεννιούνται περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια σε προβληματικές οικογένειες. Συνεπώς, δεν είναι παράξενο, όταν τελικά ο γάμος διαλύεται, να αφορά αναλογικά περισσότερες οικογένειες με κορίτσια.

Οι ερευνητές Αμάρ Χαμουντί του Πανεπιστημίου Ντιουκ και Τζένα Νομπλς του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν – Μάντισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό δημογραφίας “Demography”, ανέλυσαν ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, που αφορούσε την περίοδο 1979-2010.

Η έρευνα κατ’ αρχήν δείχνει το αναμενόμενο: όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο σύγκρουσης των δύο γονιών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα διαζυγίου. Αλλά επίσης, η μελέτη βρήκε ότι οι διαπροσωπικές συγκρούσεις του ζεύγους στην αρχική φάση του γάμου, πριν κάνουν παιδί, μπορούν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης για το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί αργότερα.

Όσο πιο έντονες συγκρούσεις ανέφερε μία γυναίκα με τον άνδρα της, τόσο πιθανότερο ήταν να γεννήσει κορίτσι, παρά αγόρι, τα επόμενα χρόνια.

«Τα κορίτσια μπορούν να επιβιώνουν σε εγκυμοσύνες γεμάτες στρες, όπου τα αγόρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Έτσι, είναι πιθανότερο να γεννηθούν κορίτσια παρά αγόρια σε γονείς με ήδη τεταμένες σχέσεις», δήλωσε ο Αμάρ Χαμουντί.

Είναι ενδεικτικό γεγονός πως το υποτιθέμενο “ασθενές” φύλο είναι τελικά πιο σκληροτράχηλο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι σε όλη την πορεία της ζωής, σε οποιαδήποτε ηλικία από τη γέννηση έως τα 100 χρόνια, τα αγόρια και οι άνδρες πεθαίνουν σε μεγαλύτερη αναλογία από ό,τι τα κορίτσια και οι γυναίκες.

Άλλες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι το θηλυκό πλεονέκτημα επιβίωσης αρχίζει ήδη από την μήτρα. Τα θηλυκά έμβρυα αποδεικνύονται πιο ικανά, σε σχέση με τα αρσενικά, στο να τα βγάζουν πέρα με τις διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις μιας εγκυμοσύνης, μεταξύ των οποίων και με τα προβλήματα μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά.

Διαφήμιση