Αρχική Ειδήσεις Στο ΣτΕ κατά της πώλησης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας τα σωματεία της...

Στο ΣτΕ κατά της πώλησης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας τα σωματεία της ΔΕΗ

0
Διαφήμιση

Με αίτημα την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για την πώληση σε ιδιώτες του 66% των υποδομών και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όλης της χώρα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε σωματεία εργαζομένων στην ΔΕΗ.

Τα σωματεία υποστηρίζουν ότι η πώληση του 66% του δικτύου της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στην προσφυγή τους τα σωματεία αναφέρουν ότι είναι παράνομη η πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη από την νομοθεσία αναλογιστική μελέτη με την οποία να αποτυπώνεται το μέγεθος της ασφαλιστικής περιουσίας των ασφαλισμένων στην ΔΕΗ (εργαζομένων και συνταξιούχων) που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΕΗ) και των θυγατρικών της.

Υπογραμμίζουν τα Σωματεία ότι μαζί με την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, πωλούνται και τα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενταγμένα στον ασφαλιστικό τους φορέα, σημειώνουν οι απασχολούμενοι στην δημόσια ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία.

Κατά συνέπεια, παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος ΕΣΔΑ που προστατεύει την ιδιοκτησία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές, συντάξεις, κ.λπ., όπως επίσης παραβιάζεται και το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύει την περιουσία.

Επισημαίνεται ότι στην ΔΕΗ μετά τον Ιούλιο του 1999 ισχύει ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς, καθώς η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων και συνταξιούχων ενσωματώθηκε στην περιουσία της ΔΕΗ, ενώ το κράτος αναγνώρισε πλήρως τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Παράλληλα, το κράτος ανέλαβε την πλήρη κάλυψη των αναγκών και υποχρεώσεων του νέου ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της ΔΕΗ, ενώ όπως σημειώνεται στην προσφυγή όσο αυξάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα, τόσο αυξάνεται η περιουσία της ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση η περιουσία του κράτους.

Τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι: 1) Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ομίλου ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, 2) Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, 3) Σύλλογος εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΔΕΗ Χανίων, 4) Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και 5) Σωματείο Ορυχείων- Σταθμών (ΣΟΣ).

Διαφήμιση