Αρχική Ειδήσεις Πιθανές ανωμαλίες στην τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο

Πιθανές ανωμαλίες στην τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο

0
Διαφήμιση

Πιθανή διαταραχή στην τροφοδοσία των ευρωπαίων καταναλωτών με φυσικό αέριο «βλέπει» η Gazprom αλλά και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας, παρά το γεγονός ότι ρωσική εταιρεία διαβεβαίωσε για την πλήρη ροή και προμήθεια των ευρωπαίων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Γκίντερ Έτιγκερ η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα, εάν δεν γεμίσει τώρα τις αποθήκες της.

Νωρίτερα, η Gazprom προειδοποίησε για ανωμαλίες υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση που η ουκρανική Naftogaz παρακρατεί ποσότητες κατά τη διέλευση του φυσικού αερίου από τις διερχόμενες ποσότητες.

Περί το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη διέρχεται μέσω του ουκρανικού εδάφους. Κατά τους προηγούμενους πολέμους του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το 2006 και το 2009, η τροφοδοσία της Ευρώπης είχε διαταραχθεί.

Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προσέφυγε ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 09.00 ώρα Ελλάδος, με την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η Μόσχα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι περνά σε σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να διακόψει τις αποστολές προς το Κίεβο, αφού δεν έχει λάβει πληρωμή για τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Ευρωπαίος Επίτροπος

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει την πρόθεση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις ως προς την τροφοδοσία της ΕΕ.

Ωστόσο, σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα, εάν δεν γεμίσει τώρα τις αποθήκες της.

Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα, εάν δεν επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και την χώρα διέλευσης Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα. “Αλλα, εάν δεν γεμίσουν οι αποθήκες τώρα, μπορεί όλοι να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τον χειμώνα”, προειδοποίησε.

Καλώντας τη ρωσική πλευρά να επανεξετάσει την συμβιβαστική προσφορά της προς την Ουκρανία, ίσως με κάποιες μικρές προσαρμογές, ο Γκίντερ Ετινγκερ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει τη διοργάνωση νέων συνομιλιών για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για το φυσικό αέριο.

“Προβλέπονται νέες προσκλήσεις για τριμερείς συνομιλίες εντός του Ιουνίου”, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

South Stream

Αναφερόμενος στο αγωγό South Stream, ο οποίος κατασκευάζεται από την Gazprom για την απευθείας αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θέμα το οποίο δυσχέρανε τις τριμερείς συνομιλίες, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ότι είναι ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποδεχθεί.

Ο Ετινγκερ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετά την παγκοσμιοποίηση έρχεται η διαστημοποίηση της παραγωγής
Επόμενο άρθρο«Φωτιά» ήταν ο φετινός Μάιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ