Αρχική Ειδήσεις PAE: Ατελέσφορη η διαβούλευση για τη διάθεση ενέργειας

PAE: Ατελέσφορη η διαβούλευση για τη διάθεση ενέργειας

0
Διαφήμιση

Χωρίς αποτέλεσμα καταλήγει η δημόσια διαβούλευση για τη διάθεση φθηνής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE).

Η διάθεση ενέργειας από τις φθηνότερες πηγές, στις οποίες έχει πρόσβαση μόνον η ΔΕΗ, θεωρείται μέτρο που θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η διαδικασία υλοποίησής του προκαλεί τριβές μεταξύ της ΔΕΗ και των καταναλωτών ενέργειας με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να απευθύνει σήμερα επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητώντας οδηγίες για τα περαιτέρω.

Το σημείο τριβής δεν είναι άλλο από την τιμή διάθεσης της ενέργειας: Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει να προκύπτει από δημοπρασίες με κατώτατο όριο που θα διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την επιχείρηση η τιμή αυτή προσδιορίζεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, οι ενώσεις των βιομηχανικών καταναλωτών τάσσονται υπέρ της διοικητικά καθοριζόμενης τιμής και ζητούν αυτή να οριστεί στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ΡΑΕ διαπιστώνει στην επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ «πλήρες αδιέξοδο» και σημειώνει ότι η περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης για τη διάθεση προθεσμιακών προϊόντων λιγνιτικής/ υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου «εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν κατανοήσουν και δεν αποδεχθούν τον κύριο στόχο του εγχειρήματος, που είναι το πραγματικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς στον ανταγωνισμό, προς όφελος όλων των καταναλωτών».

Και καλεί το υπουργείο να διευκρινίσει αν η διάθεση της ενέργειας θα γίνει με δημοπρασίες ή σε καθεστώς διατίμησης, καθώς και αν θα καλύπτει ή όχι το πλήρες κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.

Διαφήμιση