Αρχική Ειδήσεις Ν. Ταγαράς: Άμεση εξάρτηση των υπό κατασκευή έργων με τον χωροταξικό σχεδιασμό

Ν. Ταγαράς: Άμεση εξάρτηση των υπό κατασκευή έργων με τον χωροταξικό σχεδιασμό

0
Διαφήμιση

Την άμεση εξάρτηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού με τα έργα που κατασκευάζονται επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, που αύριο τίθεται σε ψηφοφορία, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο θερινό τμήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο το οποίο ξεσήκωσε διαμαρτυρίες για την ξαφνική κατάθεσή του, ικανοποιεί μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης.

«Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να επικαιροποιηθούν οι προηγούμενοι σχεδιασμοί και να ξεκαθαριστούν αλληλεπικαλύψεις, ευθείες συγκρούσεις και ασάφειες, που είχαν σοβαρές συνέπειες για τον πολίτη, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Ταγαράς.

Όπως έκανε γνωστό, τα επίπεδα σχεδιασμού μειώνονται από επτά σε τέσσερα, και δίνεται η αρμοδιότητα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις να εγκρίνουν τα νέα ρυμοτομικά σχέδια και τις τροποποιήσεις τους, προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα σε λίγους μήνες. Πλέον, τα σχέδια πόλεως καθίστανται τοπικά χωρικά σχέδια, καλύπτουν ολόκληρη την έκταση ενός δήμου και εκδίδονται με Προεδρικό Διάταγμα.

Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να διατηρήσει τον ρόλο του συντονιστή στις χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, και τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, συνδεδεμένης και με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου αυτή να ενημερώνεται αυτόματα με οποιαδήποτε νέα πληροφορία.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις χρήσεις γης, αυτές ορίζονται πλέον ως εξής: Kατοικία- (Κ1), Κατοικία επιπέδου γειτονιάς- (Κ2), Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου- (ΜΚ), Πολεοδομικό κέντρο- (ΠΚ), Τουρισμός- αναψυχή- παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία- (ΤΑ), Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας- (ΚΩ), Ελεύθεροι χώροι- Αστικό Πράσινο- (ΠΡ), Χονδρικό εμπόριο- (ΧΕ), Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς- (ΜΜΜ), Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας- (ΑΥ), Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης- (ΧΜΟ), Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης- (ΒΕ), Τεχνολογικό πάρκο- (ΤΠ), Εμπορευματικό κέντρο- (ΕΚ), Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης- (ΥΟ), Ιδιαίτερες χρήσεις- (ΙΧ), Οριοθετημένοι οικισμοί- (ΟΟ), Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων- (ΚΟΔ).

Μάλιστα, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να αντιστοιχίσει τους περίπου 6.000 κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών με τις χρήσεις γης του νέου συστήματος, προκειμένου να δημιουργηθεί μία δυναμική βάση δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και να γνωρίζει ο καθένας τι και πού μπορεί να γίνει η κάθε δραστηριότητα.

Όσον αφορά την περίπτωση Κ1, την ελαφριά μορφή της μέχρι πρότινος αμιγούς κατοικίας, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, Σωκράτης Αλεξιάδης, η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επιτρέπεται, με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με προϋπόθεση την αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής, όπως παραδείγματος χάρη η λειτουργία ενός κουρείου ή ενός φούρνου, κάτι που μέχρι πρότινος απαγορευόταν.

Σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές προς πολεοδόμηση, τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται πλέον ως περιοχές Κ1, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει και «ο δρόμος» για επιχειρηματική αξιοποίησή τους, με βάση το νομικό πλαίσιο.

Κατοικία επιπέδου γειτονιάς- (Κ2), αποτελούν πλέον περιοχές κατοικίας οι οποίες εξυπηρετούνται στο επίπεδο της γειτονιάς από τις απαραίτητες κοινόχρηστες, κοινωφελείς, εμπορικές και άλλες χρήσεις, ενώ στην κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου- (ΜΚ) επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς- (Κ2), καθώς και επιπλέον χρήσεις, όπως μονάδες περίθαλψης μέχρι 100 κλίνες, τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, κοινωφελείς οργανισμοί και ξενοδοχεία μέχρι 100 κλίνες.

«Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, θα φθάσουμε στο σημείο, όπου ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από τον υπολογιστή του να παίρνει με ασφάλεια όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, και να ξεκαθαριστεί η μορφή και το καθεστώς της ιδιοκτησίας στη χώρα. Ο στόχος είναι, έως το 2020 να έχει διαμορφωθεί ένα ταχύ και διαφανές πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Ταγαράς.

Επιπλέον έκανε λόγο και για το μείζον ζήτημα της λογοδοσίας, καθώς πλέον θα καταλογίζονται ευθύνες για τυχόν καθυστερήσεις των έργων, με εκ προοιμίου σαφή καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και με στενό έλεγχο της χρηματοδότησης.

Σημειώνεται τέλος, ότι από το νομοσχέδιο έχουν εξαιρεθεί τα δύο κεφάλαια σχετικά με την ιδιωτική πολεοδόμηση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, τα οποία πρόκειται να έλθουν ξεχωριστά, έως την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Διαφήμιση