Αρχική Ειδήσεις Μ. Παπαγεωργίου: Να γίνει πύλη εισόδου ενεργειακών δικτύων η Ελλάδα

Μ. Παπαγεωργίου: Να γίνει πύλη εισόδου ενεργειακών δικτύων η Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Η εξαιρετικά ρευστή και άκρως ανταγωνιστική εικόνα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς σε συνδυασμό με την έντονη ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, προσφέροντας τη μεγάλη ευκαιρία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Μ. Παπαγεωργίου, την ευκαιρία για ενισχυμένο ρόλο της χώρας στη διαμόρφωση του διεθνούς γεωπολιτικού χάρτη.

Στόχος της ηγεσίας είναι η χώρα να αποτελέσει στρατηγική πύλη εισόδου των ενεργειακών δικτύων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, μία σειρά από δεδομένα ενισχύουν την κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση:

-Πρώτον, οι περισσότεροι από τους αναδυόμενους προμηθευτές ενέργειας βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, τόσο την Ανατολική όσο και τη Νότια.

Η αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων από την περιοχή της Κασπίας και το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης αποτελεί πλέον μία ορατή πραγματικότητα, η οποία μάλιστα παίρνει σάρκα και οστά διαμέσου της Ελλάδος με την υλοποίηση του αγωγού TAP.

Επιπρόσθετα, η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως φυσικά στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει έρευνες στη χώρα μας, μπορεί μελλοντικά να ενισχύσει το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως μία πολύ σημαντική αναδυόμενη πηγή προμήθειας.

-Δεύτερον, με δεδομένο ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει στο ορατό μέλλον να εξαρτάται από ενεργειακές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, η στρατηγική για διαφοροποίηση πηγών και οδών προμήθειας επιταχύνεται και ενδυναμώνεται.

Μιλώντας από το βήμα του «Αthens Natural Gas Forum 2014: Eνεργειακή Ασφάλεια, Ανάπτυξη και Διακρατικές Συνεργασίες» ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών συζητήθηκε μάλιστα η νέα στρατηγική που προωθεί η Επιτροπή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με κύρια σημεία, μεταξύ άλλων, τη διαφοροποίηση του εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού και την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών».

Σημασία

Κατά τον ίδιο η στόχευση αυτή αυτομάτως προσδίδει ιδιαίτερη αναπτυξιακή και γεωπολιτική σημασία στην υλοποίηση επενδυτικών έργων με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον που βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης, όπως ο αγωγός TAP,ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB και η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, και άλλων έργων που σχεδιάζονται και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης.

-Τρίτον και κυριότερο, η χώρα μας μετατρέπεται πλέον από παρατηρητή σε ενεργό μέτοχο των ενεργειακών εξελίξεων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου. «Όχι λόγω των συγκυριών, αλλά γιατί κερδίζουμε καθημερινά μάχες με όπλα μας την πολιτική βούληση, το όραμα και τον στρατηγικό μας σχεδιασμό να αλλάξουμε το πρόσωπο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς» διευκρίνισε ο ίδιος.

Μελλοντικοί στόχοι

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ προς την εξυπηρέτηση του στόχου είναι:

-Η δημιουργία περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού. Με ξεκάθαρους κανόνες, ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο.

-Η επίτευξη του κατάλληλου ενεργειακού μίγματος, με χρήση πολλαπλών επιλογών και μορφών ενέργειας. Η ομάδα μελέτης του ενεργειακού μίγματος ολοκληρώνει εντός του Ιουλίου τη μελέτη αυτή. Ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό για τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια.

-Η επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών για όλους τους καταναλωτές σε όλες τις μορφές ενέργειας.

Διαφήμιση