Αρχική Καταστροφές Κροατία: Έκκληση για ψυχολογική στήριξη των παιδιών λόγω των πλημμυρών

Κροατία: Έκκληση για ψυχολογική στήριξη των παιδιών λόγω των πλημμυρών

0
Διαφήμιση

Έκκληση για την παροχή βοήθειας στα παιδιά που επλήγησαν από τις πλημμύρες απηύθυνε το γραφείο της UNICEF (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) στην Κροατία ενημερώνοντας πως μόνο στην περιοχή Ζούπανσκα Ποσάβινα έμειναν χωρίς σπίτι 1.175 παιδιά, τα οποία χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

«Για τα παιδιά που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι αναγκαίο να οργανωθούν το συντομότερο δυνατό δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και δομημένες δραστηριότητες αναψυχής, ώστε να συνέλθουν από το σοκ και το ψυχολογικό τραύμα που υπέστησαν λόγω της απομάκρυνσή τους (σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης) από τις πλημμυρισμένες εστίες τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της UNICEF στην Κροατία.

Σχεδόν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές στην αρχή δείχνουν διαφορετικά σημάδια ψυχολογικής έντασης και αγωνίας, όπως ανάκληση στη μνήμη της διαφυγής από τις πλημμυρισμένες περιοχές και εφιάλτες, αυτοαπομόνωση και αδυναμία συγκέντρωσης, αναφέρει η UNICEF.

Συνεπώς είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη υποστήριξη για τα παιδιά, ώστε να ανακάμψουν από τα τραύματα που έχουν βιώσει, προειδοποιεί η UNICEF. Η Οργάνωση σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τους συνεργάτες της στις πληγείσες περιοχές προωθεί τη συνέχιση κατά τους θερινούς μήνες εργαστηρίων ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιών προκειμένου να δημιουργηθεί μία ρουτίνα για τα παιδιά, να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητά τους και να διασφαλιστεί ένα σίγουρο και υποστηρικτικό περιβάλλον με ψυχαγωγία και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Η UNICEF από την αρχή της ανθρωπιστικής κρίσης διοργάνωσε δύο μεγάλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας με πόσιμο νερό, είδη πρώτης ανάγκης, είδη απολύμανσης και εντομοαπωθητικά.

Υπενθυμίζεται πως η Κροατία, όπως και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Σερβία επλήγησαν στο τέλος Μαΐου από καταστροφικές πλημμύρες , οι οποίες άφησαν πίσω νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες άστεγους και ανυπολόγιστες ζημιές στα δίκτυα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές.

Διαφήμιση