Αρχική Ειδήσεις Κράνος προστατεύει και από εγκεφαλικά!

Κράνος προστατεύει και από εγκεφαλικά!

0
Διαφήμιση

Είναι ένα διαφορετικό κράνος από τα άλλα, είναι μικροκυμάτων και κάνει γρήγορη διάγνωση αν ένας άνθρωπος έχει πάθει εγκεφαλικό. Δεν είναι όμως το μόνο συνηθισμένο αντικείμενο που αποκτά νέα διάσταση καθώς και ένα ζευγάρι «έξυπνα» γυαλιά βοηθούν σημαντικά τους ανθρώπους με απώλεια της όρασης. Αυτές είναι οι δύο νέες πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία.

Το κράνος είναι δημιούργημα Σουηδών ερευνητών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τσάλμερς και της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μίκαελ Πέρσον, σύμφωνα με το BBC.

Η συσκευή σε σχήμα κράνους που φοριέται στο κεφάλι (μοιάζει με αυτό των ποδηλατών), μπορεί να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση ενός εγκεφαλικού, κάτι ζωτικό για τις πιθανές συνέπειές του και για τις ελπίδες ανάκαμψης του ασθενούς. Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού, τόσο διευρύνεται η ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα (που πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου) και γίνεται μη αναστρέψιμη.

Το κράνος είναι ένας πομπός και δέκτης μικροκυμάτων, που ανιχνεύει μέσω αυτών τυχόν ζημιά στον εγκέφαλο (από θρόμβο ή αιμορραγία). Οι Σουηδοί ερευνητές, που έκαναν ήδη πετυχημένες δοκιμές με 45 ασθενείς νοσοκομείου, σκοπεύουν να δώσουν τη συσκευή τους σε πληρώματα ασθενοφόρων, για να ελέγξουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της στην πράξη.

Το κράνος μπορεί να διακρίνει μεταξύ ενός ισχαιμικού και ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου με αρκετή ακρίβεια, αν και όχι 100% ακόμη. Η συσκευή χρειάζεται περαιτέρω δοκιμές, προτού αξιοποιηθεί ευρέως, αλλά αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Όπως είπε ο Πέρσον, «και μόνο το γεγονός ότι επιτρέπει, ήδη από το ασθενοφόρο, να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα αιμορραγίας στον εγκέφαλο, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και μεγάλο όφελος για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εγκεφαλικού».

«Έξυπνα» γυαλιά

Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον δρ. Στέφεν Χικς, δημιούργησαν «έξυπνα» γυαλιά για ανθρώπους με σοβαρή απώλεια όρασης. Τα γυαλιά βελτιώνουν τις εικόνες των κοντινών ανθρώπων και αντικειμένων χάρη στους ειδικούς φακούς τους, που διαθέτουν μία τρισδιάστατη κάμερα και έτσι παρέχουν μια πολύ πιο καθαρή εικόνα. Μερικοί άνθρωποι που τα χρησιμοποίησαν δοκιμαστικά, κατάφεραν για πρώτη φορά να δουν τους σκύλους που τους βοηθούσαν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο.

Οι εικόνες της κάμερας γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από έναν υπολογιστή και στη συνέχεια προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο στους φακούς- οθόνη. Ο κάτοχος των γυαλιών ουσιαστικά βλέπει αυτό που τα γυαλιά του δείχνουν και το οποίο είναι πιο φωτεινό και με σαφέστερα περιγράμματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, έπειτα από διαδοχικές βελτιώσεις της τεχνολογίας, τα γυαλιά πλέον είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν το πεδίο των ερευνητικών δοκιμών και να αξιοποιηθούν ευρέως, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, παρέχοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις κινήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει, δηλώνουν ενθουσιασμένοι, καθώς μπορούν να δουν πράγματα που δεν μπορούσαν ως τώρα, όπως τα ίδια τα χέρια τους, λεπτομέρειες σε πρόσωπα, τις σκάλες, τα εμπόδια μπροστά τους κ.α.

Προς το παρόν, πάντως, το πρόβλημα είναι ότι τα γυαλιά είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος και ενσωματωμένα σε μια κάσκα, ενώ ο κάτοχός τους πρέπει να μεταφέρει, σε ένα σακίδιο στην πλάτη, έναν μικρό φορητό υπολογιστή, που είναι συνδεμένος μέσω καλωδίου με τα γυαλιά. Όμως οι Βρετανοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν τελικά να μειώσουν σημαντικά το μέγεθος των γυαλιών, ώστε να μην διαφέρουν από τα φυσιολογικά. Αισιοδοξούν επίσης ότι θα μειωθεί το κόστος τους στο ύψος ενός κινητού τηλεφώνου.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές θα κατασκευάσουν μια παρτίδα 100 γυαλιών έως το τέλος του έτους, τα οποία θα προσφέρουν σε ολικά ή μερικά τυφλούς για να τα δοκιμάσουν. Αν όλα πάνε καλά, μέσα στα επόμενα χρόνια θα αρχίσει η παραγωγή περισσότερων «έξυπνων» γυαλιών.

Διαβάστε επίσης:  Συμφωνία με Γαλλία - Μητσοτάκης: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία»
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Κόψε μου λίγο καφέ. Όχι για μένα, για το αυτοκίνητο»: Ένας διάλογος από το μέλλον
Επόμενο άρθροΣπάνια ιατρική περίπτωση όπου το γέλιο είναι αρρώστια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here