Αρχική Ειδήσεις Η διαφθορά πλήττει την ενέργεια στην νοτιοανατολική Ευρώπης δείχνει έρευνα

Η διαφθορά πλήττει την ενέργεια στην νοτιοανατολική Ευρώπης δείχνει έρευνα

0
Διαφήμιση

Πλήγμα για τον τομέα της ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελούν τα μαζικά φαινόμενα διαφθοράς αναφέρει έκθεση που εκπόνησε το Ινστιτούτο Balkans Policy Research Group.

Η έκθεση με τίτλο «Ποιος επωφελείται από το υψηλό επίπεδο διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα στη νοτιοανατολική Ευρώπη;» αναφέρεται σε σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Σε σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv με τίτλο «Αποκάλυψη: διαφθορά στον τομέα της ενέργειας στα Βαλκάνια» αναφέρεται ότι «σκοτεινές» ενεργειακές συμφωνίες ταλαιπωρούν την οικονομία της περιοχής.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, σύμφωνα με την Euractiv, το σκάνδαλο εξόρυξης Kolubara στη Σερβία, η κροατική υπόθεση INA-MOL η οποία οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό Ίβο Σανάντερ στη φυλακή με την κατηγορία δωροδοκίας για ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ, η περίπτωση του καρτέλ εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην πΓΔΜ στην οποία τέσσερις εταιρείες υπαγόρευσαν την τιμή για τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα διαγωνισμό του 2012 και το σκάνδαλο USAID στο Μαυροβούνιο, όπου χρηματικό ποσό προερχόμενο από τις ΗΠΑ ως δωρεά στην κυβέρνηση φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε από αμφίβολου κύρους επιχειρηματίες.

Οι περισσότερες υποθέσεις, τονίζει το δημοσίευμα, με εξαίρεση την περίπτωση του Κροάτη πρώην πρωθυπουργού και δύο περιπτώσεις στο Κοσσυφοπέδιο, είτε εκκρεμούν είτε έκλεισαν ατιμωρητί.

Η έκθεση επισημαίνει την αναμενόμενη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στην περιοχή, με ενεργειακές επενδύσεις που σχεδιάζονται από την Ενεργειακή Κοινότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το 2020, και μια υποδομή η οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι τα επίπεδα διαφθοράς θα αυξηθούν αναλογικά σε μια περιοχή όπου η ανεργία των νέων είναι μερικές φορές εξωφρενικά υψηλή και η οικονομική μετανάστευση είναι ένα μαζικό φαινόμενο.

Παράλληλα η έκθεση τονίζει ότι η δουλειά των δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και των πληροφοριοδοτών βοήθησε στο να αποκαλυφθούν πολλά από αυτά τα σκάνδαλα, αλλά και ότι «όταν ακόμη η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο βρίσκονται σε πολλή μεγάλη πίεση». «Εργάζονται σε ένα απαιτητικό, συχνά εχθρικό περιβάλλον» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η έρευνα έχει αντλήσει στοιχεία από συναφείς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΑΣΕ, του Freedom House και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι χώρες που έχουν χαμηλή κατάταξη σε ότι αφορά την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της έκφρασης εν γένει. Η πΓΔΜ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή όπου έχει φυλακιστεί ερευνητής δημοσιογράφος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο240 χλμ δρόμου για την προστασία των 13.676 χλμ της ελληνικής ακτογραμμής
Επόμενο άρθροΈλληνας ερευνητής εντοπίζει μια από τις πιο ισχυρές εκρήξεις σούπερ νόβα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ