Αρχική Ειδήσεις Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νέων αγροτών

Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νέων αγροτών

0
Διαφήμιση

Παρατείνεται έως την Παρασκευή η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με προϋπολογισμός 140εκ. ευρώ και διευρυμένα κριτήρια. Πλέον, στο πρόγραμμα μπορούν να απευθυνθούν και κάτοικοι δημοτικών κοινοτήτων έως 100.000 άτομα.

Έως την προηγούμενη εβδομάδα αιτήσεις είχαν καταθέσει περίπου 2.500 άτομα, ωστόσο, φιλοδοξία είναι, μετά και τη διεύρυνση των κριτηρίων αυτός ο αριθμός να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση απευθύνεται πλέον και σε κατοίκους πόλεων καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι δυνατόν να προέρχονται από δημοτικές κοινότητες των 100.000 ατόμων, πχ όπως η Πάτρα.

Πρόγραμμα

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας αλλά και των αγροτικών περιοχών είναι η γήρανση του πληθυσμού. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι εντονότερο στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες κατά τεκμήριο οι συνθήκες, λόγω των φυσικών μειονεκτημάτων και απομόνωσης είναι δυσμενέστερες.

Το γεγονός της προχωρημένης ηλικίας του συνόλου των γεωργών στην χώρα μας αποτελεί τροχοπέδη για διάχυση τεχνογνωσίας, υιοθέτηση νέων πρακτικών, την εφαρμογή καινοτομιών και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στη διεθνή αγορά των «γεωργικών» προϊόντων.

Ήδη μέχρι σήμερα και μετά την εφαρμογή του μέτρου κατά την 2η και 3η Προγραμματική περίοδο έχουν εγκατασταθεί περίπου 30.000 νέοι γεωργοί σε αγροτικές περιοχές με ενασχόληση στην γεωργία γεγονός που συντελεί στην άμβλυνση των ανωτέρω προβλημάτων.

Στόχος

Στόχος του μέτρου είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων τους με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.

Δράση

Προβλέπεται η στήριξη νέων γεωργών για την εγκατάσταση τους στη γεωργία με τη μορφή χορήγησης κεφαλαίου. Το ύψος της ενίσχυσης καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις ένταξης στο καθεστώς περιγράφονται παρακάτω.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 του Κανονισμού (Ε.Κ.) αριθ. 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δύναται να ενταχθούν στο Μέτρο γεωργοί οι οποίοι:

Είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για στήριξη και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως αρχηγοί της.

Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου νέου γεωργού. Η ατομική απόφαση χορήγησης στήριξης για την εγκατάσταση νέων γεωργών εκδίδεται το αργότερο εντός 18 μηνών μετά την εγκατάσταση.

Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα, ή την αποκτούν εντός 3ετιας από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για χορήγηση στήριξης.

Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Διαφήμιση