Αρχική Διάστημα Αμφιβολίες σκιάζουν τη ιστορική ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων

Αμφιβολίες σκιάζουν τη ιστορική ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων

0
Διαφήμιση

Στις 17 Μαρτίου όλοι μιλούσαν για την πιο ιστορική στιγμή στην κοσμολογία και τα στοιχήματα για τα επόμενα Νόμπελ έπαιρναν φωτιά. Ήταν η μέρα που στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ -πριν καν γίνει κάποια επιστημονική δημοσίευση- ανακοινώνονταν η ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων που αποτελούσαν τον «απόηχο» της «Μεγάλης Έκρηξης» (Μπιγκ Μπανγκ) και επιβεβαίωναν έτσι τη θεωρία του «κοσμικού πληθωρισμού» δηλαδή το απότομο «φούσκωμα» του σύμπαντος αμέσως μετά τη γέννησή του.

   Εδώ και λίγο καιρό όμως αρκετοί μιλούν όχι για την ανακάλυψη του αιώνα αλλά για ένα τρομερό επιστημονικό «φιάσκο» ενώ τώρα πια ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες της ομάδας BICEP2, που έκαναν την ανακάλυψη, αναγκάστηκαν για πρώτη φορά να παραδεχτούν ότι άρχισαν «να βάζουν νερό στα κρασί» τους, αναγνωρίζοντας ότι νέες αμφιβολίες σκιάζουν τα ευρήματά τους.

   Οι ερευνητές, που έκαναν επιτέλους την πρώτη επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους στο περιοδικό φυσικής «Physical Research Letters» σύμφωνα με το BBC, το «Science» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δηλώνουν πλέον λιγότερο σίγουροι ότι όντως «είδαν» αυτό που νόμιζαν στο διάστημα, με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου στον Νότιο Πόλο.

   Αν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τη μελέτη τους, δέχονται ότι υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Πιο ειλικρινής, ένας από τους ερευνητές του BICEP2, ο καθηγητής Κλεμ Πράικ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, μιλώντας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αν έχει πέσει η εμπιστοσύνη μου για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων; Ναι, έχει πέσει».

   Η θεωρία του «κοσμικού πληθωρισμού» (η εκθετική και βίαιη διαστολή του σύμπαντος μέσα σε απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου από την εμφάνισή του), η οποία αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ΄80, γίνεται σήμερα αποδεκτή από τους περισσότερους επιστήμονες, όμως ποτέ δεν έχει αποδειχτεί.

Σύμφωνα με τη θεωρία, ο απότομος «πληθωρισμός» του σύμπαντος άφησε ένα κοσμικό αποτύπωμα με τη μορφή αρχέγονων κυμάτων βαρυτικής ενέργειας. Αν αυτά ανιχνευθούν (όπως υποτίθεται ότι συνέβη τον Μάρτιο, αλλά πλέον αμφισβητείται), τότε επιβεβαιώνεται και η εν λόγω θεωρία. Αν όχι, τότε οι αστροφυσικοί και οι κοσμολόγοι υποχρεώνονται να ψάξουν για κάποια άλλη πιο πειστική θεωρία, που να εξηγεί γιατί το βαθύ σύμπαν δείχνει τόσο ομοιόμορφο προς κάθε κατεύθυνση του ουρανού.

   Οι ερευνητές του προγράμματος BICEP πιστεύουν ότι βρήκαν στην κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου το «ίχνος» ή «σήμα» των βαρυτικών κυμάτων στον ιστό του χωροχρόνου. Όμως άλλοι επιστήμονες αντιτείνουν ότι οι συνάδελφοί τους μάλλον έπεσαν θύματα βιασύνης και παραπλάνησης από τη διάχυτη στον γαλαξία μας κοσμική σκόνη, η οποία δημιουργεί μία πόλωση στο αρχαίο φως παρόμοια με την πόλωση που προκαλούν τα βαρυτικά κύματα.

   Αν και συσσωρεύονται τα στοιχεία ότι πιθανώς οι Αμερικανοί επιστήμονες υπέπεσαν σε γκάφα, για την οριστική απάντηση θα χρειαστούν περισσότερα νέα δεδομένα και κυρίως αυτά που θα προσκομίσει σε λίγους μήνες το διαστημικό τηλεσκόπιο «Πλανκ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Προς το παρόν, οι ερευνητές του BICEP2, με επικεφαλής τον Τζον Κόβακ του Χάρβαρντ, έχουν κάνει απλώς το βήμα να παραδεχτούν ότι το ζήτημα μένει μετέωρο, ελπίζοντας ότι τελικά θα δικαιωθούν (αλλιώς.).

Διαφήμιση