Αρχική Υγεία - Διατροφή Παχυσαρκία: Στις τρεις πρώτες θέσεις η Ελλάδα – Εξάπλωση προβλήματος και λόγω...

Παχυσαρκία: Στις τρεις πρώτες θέσεις η Ελλάδα – Εξάπλωση προβλήματος και λόγω κρίσης

0
Διαφήμιση

Στις τρεις χώρες του ΟΟΣΑ με το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας στα παιδιά περιλαμβάνεται η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τις ΗΠΑ καθώς περίπου ένα στα τρία παιδιά (ποσοστό άνω του 30%) είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Κατά μέσο όρο, στις χώρες του ΟΟΣΑ ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο και ο οργανισμός τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (πάνω από το 50%) στις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν βάρος πάνω από το κανονικό, είναι δηλαδή υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία δεν δείχνει τάση υποχώρησης και εξελίσσεται, όπως επισημαίνεται, σε μια επιδημία με δραματικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, εκθέτοντας έτσι έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνουν στις περισσότερες χώρες κατά την τελευταία πενταετία, αλλά τουλάχιστον με πιο αργό ρυθμό από ότι πριν. Η παχυσαρκία έχει αυξηθεί 2-3% σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελβετία και έχει μείνει σταθερή στην Αγγλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ κ.α.

Έως το 1980 λιγότερο από το 10% των ενηλίκων ανθρώπων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήσαν παχύσαρκοι, αλλά το ποσοστό σήμερα έχει φθάσει το 18% (αντίθετα στις ασιατικές χώρες δεν ξεπερνά το 2-4%).

Παιδική παχυσαρκία

Ειδικότερα για την παιδική παχυσαρκία, οι πιο πολλές χώρες έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν τα ποσοστά της ή ακόμη και να τα μειώσουν ελαφρά σε σχέση με την παχυσαρκία των ενηλίκων.

Οικονομικοί παράγοντες

Ακόμη, η έκθεση τονίζει ότι η παχυσαρκία αποτελεί ζήτημα και ανισότητας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι πιο φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να τρώνε φαγητό χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με περισσότερες θερμίδες, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας. Γενικότερα, οι πιο φτωχοί και οι λιγότερο μορφωμένοι εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας (ιδίως οι γυναίκες).

Μορφωτικό επίπεδο

Από την άλλη, αν και γενικά οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι αποφεύγουν καλύτερα την παχυσαρκία, εμφανίζεται πλέον το φαινόμενο σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι άνθρωποι με ανώτερη εκπαίδευση να έχουν την ίδια πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι με τα άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το μέσο ύψος και το μέσο βάρος των ανθρώπων αυξάνεται συνεχώς μετά τον 18ο αιώνα, παράλληλα με τη σταδιακή βελτίωση των εισοδημάτων, της εκπαίδευσης και των γενικότερων συνθηκών διαβίωσης. Όμως, ενώ έως ένα σημείο αυτή η αύξηση θεωρείται θετική και σχετίζεται με αύξηση του προσδόκιμου ζωής, από ένα σημείο και μετά γίνεται επικίνδυνη για τους ανθρώπους. Οι σοβαρά παχύσαρκοι άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο οκτώ έως δέκα χρόνια νωρίτερα από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Κάθε έξτρα 15 κιλά βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 30% περίπου.

Από την άλλη, η παχυσαρκία ευθύνεται για το 1-3% των συνολικών δαπανών υγείας στις περισσότερες χώρες (στις ΗΠΑ φθάνει το 5-10%) και το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές απασχόλησης και μισθολογικών απολαβών ενός ανθρώπου.

Τα νέα στοιχεία θα παρουσιαστούν επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, που αρχίζει αύριο στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Παχυσαρκία και οικονομική κρίση

Εξάλλου, έκθεση του οργανισμού αποκαλύπτει ότι η οικονομική κρίση η οποία εκδηλώθηκε το 2008 επιτάχυνε την εξάπλωση του φαινομένου της παχυσαρκίας και την αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων ανθρώπων στις 34 χώρες-μέλη.

Σε αυτό το έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον του ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο ΟΟΣΑ υπενθυμίζει ότι το 50% και πλέον των ενηλίκων και 1 παιδί στα 5 κατά μέσο όρο είναι υπέρβαροι στα κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Η παχυσαρκία ορίζεται με βάση έναν δείκτη μάζας σώματος (indice de masse corporelle, IMC) μεγαλύτερο του 30, ενώ ένας ενήλικος θεωρείται υπέρβαρος όταν η μάζα του σώματός του κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30.

Παρότι η εξάπλωση της παχυσαρκίας έχει κατά βάση επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, γνώρισε αύξηση σε ορισμένες χώρες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-2009, η οποία οδήγησε στη μείωση των δαπανών για τη διατροφή και σε μια αυξανόμενη κατανάλωση προϊόντων που προσφέρονται σε τιμή με έκπτωση και προϊόντων που έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε αύξηση της τάξης του 1% στο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μεταφραζόταν σε μια μείωση της κατανάλωσης 5,6% όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά το διάστημα μεταξύ 2007 και 2009.

Ακόμα και στις χώρες που δεν επλήγησαν τόσο από την οικονομική κρίση, κάποιες ομάδες ανθρώπων, κυρίως οι γυναίκες και εκείνοι με τη χαμηλότερη μόρφωση και τα χαμηλότερα εισοδήματα, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.

«Η οικονομική κρίση πιθανόν συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση της παχυσαρκίας», επισήμαναν οι συντάκτες αυτής της έρευνας.

Στη Βρετανία τα έξοδα για τη διατροφή μειώθηκαν 8,5% σε πραγματικές τιμές μεταξύ 2008- 2009, δίχως όμως αντίκτυπο στην κατανάλωση θερμίδων, που μάλιστα κατέγραψε μικρή αύξηση.

Αυξημένος κίνδυνος

Μια έρευνα στην Αυστραλία κατέδειξε ότι τα πρόσωπα που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση αντιμετώπισαν κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι 20% και πλέον υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν επηρεάστηκαν από την κρίση.

Η παχυσαρκία, που συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου, συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο για τις χώρες του οργανισμού.

Τα πρόσωπα που εμφανίζουν βαριάς μορφής παχυσαρκία πεθαίνουν κατά μέσον όρο 10 χρόνια πιο πρόωρα από τα πρόσωπα εκείνα που διατηρούν το φυσιολογικό τους βάρος, υπογραμμίζει η έκθεση.

Η υποστήριξη των υπέρβαρων ανθρώπων αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 3% των δαπανών υγείας σε διάφορες χώρες – για παράδειγμα κυμαίνεται μεταξύ 5-10% στις ΗΠΑ.

Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ όπου κατά μέσο όρο ένα ποσοστό 30% του πληθυσμού είναι παχύσαρκο.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here