Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Λίμνη με μεθάνιο μετατρέπεται από ωρολογιακή βόμβα σε πηγή ενέργειας

Λίμνη με μεθάνιο μετατρέπεται από ωρολογιακή βόμβα σε πηγή ενέργειας

0
Διαφήμιση

Είναι από τις λίμνες που κάθε άλλο θα χαρακτήριζε κανείς όμορφη αφού είναι γνωστή για τις τεράστιες συγκεντρώσεις μεθανίου και διοξειδίου στα ύδατά της, που την καθιστούν «ωρολογιακή βόμβα». Ο λόγος για τη λίμνη Κίβου, στα σύνορα της Ρουάντα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πλέον, σε συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία, η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να μετατρέψει την απειλή σε πλεονέκτημα, αντλώντας αέριο για την παραγωγή ενέργειας.

Κοντά στην πόλη Ρουμπάβου, πιλοτική μονάδα παράγει ήδη περίπου 2MWηλεκτρικού ρεύματος από το μεθάνιο της λίμνης Κίβου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Η παραγωγή αναμένεται να ενισχυθεί πολύ σύντομα, καθώς η αμερικανική ContourGlobalέχει αρχίσει την ανέγερση ακόμη μιας μονάδας.

Η λίμνη βρίσκεται στους πρόποδες ηφαιστείων και πάνω από το ρήγμα της ανατολικής Αφρικής, σε μια περιοχή με έντονη γεωλογική δραστηριότητα. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση τόσων αερίων που «υπάρχει ο κίνδυνος ξαφνικής έκλυσης, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει καταστροφική έκρηξη.

Κύματα διοξειδίου του άνθρακα θα προκαλούσαν ασφυξία σε ανθρώπους και ζώα στην περιοχή», όπως εξήγησε ερευνητής σε παρατηρητήριο, που βρίσκεται πάνω στις όχθες της λίμνης.

Ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος. Κοντά στη λίμνη ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Πριν από τριάντα χρόνια, τέτοιες εκρήξεις σε δύο λίμνες με αντίστοιχα επίπεδα αερίων, στο Καμερούν, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η τεχνολογία που αξιοποιεί η ContourGlobalγια την εξαγωγή των αερίων από τα βάθη της λίμνης δεν προϋποθέτει γεωτρήσεις. Μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα θα συλλέγονται στην επιφάνεια και θα διαχωρίζονται. Το μεθάνιο θα διοχετεύεται στη μονάδα, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα θα διαλύεται και θα καταλήγει πίσω στη λίμνη. Οι υπεύθυνοι φιλοδοξούν στο τέλος της πρώτης φάσης να παράγουν περισσότερα από 25MW, συνεχίζοντας για τα 100MW – ισχύς σχεδόν διπλάσια από τη σημερινή παραγωγή της Ρουάντα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here