Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ξεκινά η κατασκευή δεξαμενής υγροποιημένου αερίου

Ξεκινά η κατασκευή δεξαμενής υγροποιημένου αερίου

0
Διαφήμιση

Την έναρξη των εργασιών κατασκευής της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νησίδα Ρεβυθούσα, ανοιχτά των Μεγάρων, ανακοίνωσε σήμερα ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Με την προσθήκη της τρίτης δεξαμενής, ο αποθηκευτικός χώρος του σταθμού θα αυξηθεί από 130.000 στα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου (73%), κάτι που θα δώσει σε περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου τη δυνατότητα χρήσης του σταθμού για εισαγωγές.

Παράλληλα, θα αυξηθεί ο χρόνος προσωρινής αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου πέραν των 18 ημερών που ισχύει σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες με μικρότερες καταναλώσεις να δραστηριοποιηθούν στην αγορά.

Η κατασκευή της 3ης δεξαμενής αποτελεί μέρος του έργου της δεύτερης αναβάθμισης του σταθμού της Ρεβυθούσας συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκατ. ευρώ. Το έργο επιπλέον περιλαμβάνει την αύξηση κατά 40% του ρυθμού αεριοποίησης (προκειμένου το αέριο να εισαχθεί στο εθνικό σύστημα), την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων έως και 260.000 κυβικών μέτρων και την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού στο Σημείο Εισόδου Αγία Τριάδα

Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς επισημαίνει: «Η Ρεβυθούσα αποτέλεσε την αφετηρία για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας. Η δεύτερη αναβάθμιση του σταθμού ΥΦΑ είναι έργο στρατηγικής σημασίας καθώς θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας και θα συμβάλλει στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνδυασμό με το έργο της εγκατάστασης Μόνιμης Αμφίδρομης Ροής στο Μετρητικό Σταθμό Συνόρων Σιδηροκάστρου στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα καταστεί εφικτή η διαμετακόμιση ποσοτήτων φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Για την υλοποίηση του έργου έχει εγκριθεί ποσοστό επιχορήγησης 35% του επιλέξιμου κόστους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό (65%) του συνολικού προϋπολογισμού θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ και δανεισμό. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει τη χορήγηση δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here