Αρχική Ειδήσεις Κομισιόν κατά Βουλγαρίας και της συμφωνίας με τους Ρώσους για τον South...

Κομισιόν κατά Βουλγαρίας και της συμφωνίας με τους Ρώσους για τον South Stream

0
Διαφήμιση

Διαδικασίες κατά της Βουλγαρίας για μη τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream προτίθεται να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο γνωστοποίησε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ενημέρωσε ο ίδιος τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Πλάμεν Ορεσάρσκι, σχετικά με τις προθέσεις των Βρυξελλών.

   Νωρίτερα, οι κ.κ. Μπαρόζο και ο Ορεσάρσκι είχαν συνομιλία, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας διευκρίνισε ότι η χώρα του αναμένει τις υπό διαμόρφωση συνολικές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προτεινόμενες τροποποιήσεις της βουλγαρικής ενεργειακής νομοθεσίας, ώστε να ληφθούν υπόψη πριν το βουλγαρικό κοινοβούλιο προχωρήσει σε ψηφοφορία στη δεύτερη ανάγνωση των νομοθετικών τροποποιήσεων. Ο κ. Ορεσάρσκι εξεδήλωσε την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις όποιες παρατηρήσεις της Επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση του βουλγαρικού με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

   Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέφερε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι κάποιες από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τον South Stream αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά θα προχωρήσει αναλόγως.

   “Σήμερα ενημέρωσα τον πρωθυπουργό (της Βουλγαρίας) για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς τηρούνται. Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το καθήκον μας, ως θεματοφυλάκων των θεσμών, αλλά επειδή στην περίπτωση αυτή θέτουμε σε ρίσκο τη βουλγαρική ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, εάν ο σεβασμός των κανόνων αυτών δεν τηρηθεί” ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

   “Η Επιτροπή θα αναλάβει δράση οποιαδήποτε στιγμή πιστεύουμε ότι οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς ενέργειας δε γίνονται σεβαστές και κατά την άποψή μας αυτό είναι το ζήτημα, τουλάχιστον στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ή έγιναν από τη Βουλγαρία”, εξήγησε, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη “η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ενωμένη μπροστά στο σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας”.

   “Έχουμε έναν καλό διάλογο με τη βουλγαρική κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα αυτό”, δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας κοινοτικός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ. “Εξετάζουμε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου (South Stream) ανάμεσα στη Σόφια και τη Μόσχα, παραρτήματα της οποίας δεν είναι συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε σε ποιον βαθμό η κατασκευή των εν λόγω εγκαταστάσεων (του αγωγού) στη βουλγαρική επικράτεια, μπορεί να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία” πρόσθεσε.

   “Οι τροποποιήσεις της ενεργειακής νομοθεσίας δεν εξαιρούν τη νομοθεσία της ΕΕ, αλλά επεξηγούν ότι για τεχνικούς και νομικούς λόγους το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ δεν εφαρμόζεται στους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου” αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η βουλγαρική αντιπροσωπεία της South Stream Transport B.V. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι εξαιρέσεις των κανόνων περί “πρόσβασης τρίτων” και “διαχωρισμού στην ιδιοκτησία του δικτύου”, όπως αυτοί περιγράφονται στην οδηγία 2009/73/ΕΚ, είναι υπό ορισμένες προϋποθέσεις δυνατές.

   “Οι υπεράκτιοι αγωγοί φυσικού αερίου, οι οποίοι εφοδιάζουν με φυσικό αέριο την Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες, αλλά δεν αποτελούν τμήμα της εσωτερικής αγοράς της Κοινότητας, δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΕ, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου South Stream” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

   “Το υπεράκτιο τμήμα του South Stream θα τελειώνει στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της ΕΕ. Ο εφοδιασμός θα είναι μονής κατεύθυνσης και ως εκ τούτου αυτό δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως διασύνδεση μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, κατά την έννοια του της Τρίτης Οδηγίας για το αέριο” σημειώνεται.

   Η εταιρεία, υποστηρίζει περαιτέρω, ότι “δεν υπάρχουν σημεία σύνδεσης του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου South Stream με άλλα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, πριν φθάσει στην ξηρά της βουλγαρικής ακτής και συνεπώς, από τεχνικής άποψης, οι υπεράκτιοι αγωγοί φυσικού αερίου δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις περί πρόσβασης τρίτων μερών”.

   Η South Stream Transport τονίζει ότι η εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου ενέργειας σε έναν συγκεκριμένο αγωγό, εξαρτάται από το αν και πώς αλληλεπιδρά με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της ΕΕ και όχι από το αν διέρχεται από την επικράτεια ενός κράτους-μέλους.

Διαφήμιση