Αρχική Ειδήσεις Η παχυσαρκία επιδεινώνει τα ποσοστά θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού

Η παχυσαρκία επιδεινώνει τα ποσοστά θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού

0
Διαφήμιση

Η παχυσαρκία αύξησε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά τουλάχιστον 30% σε 20.000 νέες γυναίκες που είχαν προσβληθεί από έναν καρκίνο ER θετικό, συγκριτικά με τις άλλες. Αυτό κατέγραψαν έρευνες σε 80.000 γυναίκες που μετείχαν σε 70 κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν από βρετανούς επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Η παχυσαρκία συνδέεται με μια αύξηση κατά 34% του κινδύνου θνησιμότητας σε ορισμένους καρκίνους του μαστού πριν από την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη βρετανών επιστημόνων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις ΗΠΑ. Οι όγκοι αυτοί περιλαμβάνουν τους υποδοχείς οιστρογόνων (ER), ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες, που ευνοεί την ανάπτυξη του όγκου. Τουλάχιστον το 70% των καρκίνων του μαστού φέρονται να είναι ER θετικοί.

Αντίθετα, η παχυσαρκία είναι μικρή επίδραση στη θνησιμότητα 40.000 γυναικών με τον ίδιο τύπο όγκου μετά την εμμηνόπαυση ή των 20.000 άλλων γυναικών της μελέτης με καρκίνο ER αρνητικό.

Ωστόσο “η παχυσαρκία αυξάνει σαφώς τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα μόνο μετά την εμμηνόπαυση”, επισημαίνει ο Χόνγκτσαο Παν, ερευνητής στην Οξφόρδη και ένας από τους κύριους συντάκτες της έρευνας. “Μείναμε κατάπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι η παχυσαρκία αύξησε τον κίνδυνο θνησιμότητας μόνο πριν από την εμμηνόπαυση”, προσθέτει.

“Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε το βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου η παχυσαρκία επηρεάζει τη διάγνωση”, συμπεραίνει ο ερευνητής του οποίου οι εργασίες θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που θα διεξαχθεί στο Σικάγο από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου.

“Η μελέτη αυτή προστίθεται στις άλλες έρευνες που δείχνουν ότι τα παχύσαρκα άτομα γενικότερα πλήττονται πολύ σκληρότερα από τον καρκίνο”, σχολίασε ο δρ Κλίφορντ Χάντις, πρόεδρος της ASCO.

Διαφήμιση