Αρχική Ειδήσεις HELMEPA: Χιλιάδες μαθητές και πολίτες στήριξαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

HELMEPA: Χιλιάδες μαθητές και πολίτες στήριξαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

0
Διαφήμιση

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή εθελοντών στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, το Σάββατο 10 Μαίου, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντόνισε στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA.

Περισσότερα από 4.500 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της HELMEPA και οργάνωσαν πάνω από 100 καθαρισμούς σε ακτές, βυθό, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Οι εθελοντές συγκέντρωσαν 7 σακούλες με απορρίμματα, που ήταν κυρίως αποτσίγαρα αλλά και θρυμματισμένα πλαστικά που προέρχονται από παράκτιες δραστηριότητες αναψυχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μικροί εθελοντές στα σκουπίδια που ανέσυραν οι δύτες από το βυθό της θάλασσας.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών-μελών των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Nαυτίλοι» από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για τη διοργάνωση των καθαρισμών και την καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία ώστε τα στοιχεία που θα προκύψουν από την επεξεργασία των δελτίων να συμβάλλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές μέχρι το 2020.

Αττική

Στην Αττική, η HELMEPAσε συνεργασία με το εταιρικό της μέλος RoyalBankofScotland (RBS), τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης MIOECSDE, το Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Βάρης-Βάρκιζας (ΝΑΟΒΒ) και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) πραγματοποίησε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στη Βάρκιζα.

Συμμετείχαν 150 μικροί και μεγάλοι εθελοντές – στελέχη της RBSμε τις οικογένειές τους, αξιωματούχοι της Βρετανικής Πρεσβείας, ναυταθλητές του ΝΑΟΒΒ καθώς και στελέχη της HELMEPA, του MIOECSDE και της ΕΕΑΑ. Ιδιαίτερη νότα έδωσε στην ελληνοβρετανική αυτή συνέργεια η παρουσία των εθελοντών δυτών LoutrakiDivers που με την υποστήριξη της RBSήρθαν στη Βάρκιζα και πραγματοποίησαν υποβρύχιο καθαρισμό.

Διαφήμιση