Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Οι ΑΠΕ «απάντηση» στην ενεργειακή εξάρτηση

Greenpeace: Οι ΑΠΕ «απάντηση» στην ενεργειακή εξάρτηση

0
Διαφήμιση

Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, η Greenpeace υπενθυμίζει στους υπουργούς ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί γεωπολιτικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια και υπονομεύει τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των χωρών.

Η Ευρώπη σήμερα δαπανά ετησίως συνολικά 545 δις ευρώ για ενεργειακές εισαγωγές, χρήματα που θα μπορούσαν να επενδύονται στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου προέρχονται από την Ρωσία.

Από την Ουκρανία διέρχονται περίπου τα 2/3 του ρωσικού αερίου που κατευθύνεται στην Ευρώπη. Οι ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες καθιστούν την Ουκρανία πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εσωτερικές εθνικές και πολιτικές ισορροπίες της χώρας.

Η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία αναβάθμισε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην ατζέντα των υπουργών ενέργειας, που αναζητούν λύσεις προκειμένου να μειωθεί σταδιακά η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές.

Αν και η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας θα έπρεπε είναι μονόδρομος, πρόσφατη έκθεση της Greenpeace αποκάλυψε ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος του ενεργητικού τους σε ορυκτά καύσιμα και ζημιώνονται σημαντικά από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Έως σήμερα τα σενάρια που επεξεργάζονται τα κράτη-μέλη είναι εξαιρετικά χαμηλής φιλοδοξίας και παρατείνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. Η προώθηση του σχιστολιθικού αερίου και η εμμονή στον άνθρακα και τα πυρηνικά είναι οικονομικά ασύμφορες και μη ρεαλιστικές επιλογές, οι οποίες θα παρατείνουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές.

Η Greenpeace θεωρεί ότι η ταχύτατη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές. Η καταστροφή των φυσικών πόρων από την υπερθέρμανση είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος που θα οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των κρατών. Με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, ο Οργανισμός απηύθυνε δραματική έκκληση για γρήγορη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here