Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα δείχνει ότι διαφορετικά είδη καρκίνου «χτυπούν» πλούσιους και φτωχούς

Έρευνα δείχνει ότι διαφορετικά είδη καρκίνου «χτυπούν» πλούσιους και φτωχούς

0
Διαφήμιση

Μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες ενδείξεις ότι ορισμένα είδη καρκίνου εμφανίζονται συχνότερα σε περιοχές με μεγάλη φτώχεια και άλλα είδη εκδηλώνονται πιο συχνά σε πλούσιες περιοχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φράνσις Μπόσκοου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «Cancer», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3 εκατ. περιστατικά της νόσου σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ (συνολικά το 42% του αμερικανικού πληθυσμού).

Η μελέτη συσχέτισε το εισοδηματικό επίπεδο κάθε ασθενούς κατά την εποχή της διάγνωσης της πάθησής του (με βάση τη διαμονή του σε φτωχή ή πλούσια περιοχή) με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου.Η ανάλυση έδειξε ότι η πλειονότητα των μορφών καρκίνου (οι 32 στις 39) εμφανίζουν μια κοινωνικο-οικονομική διάσταση. Συγκεκριμένα, 14 καρκίνοι σχετίζονται θετικά με τη φτώχεια και 18 αρνητικά.

Καρκίνοι όπως το σάρκωμα Καπόζι, του λάρυγγα, του τραχήλου της μήτρας, του πέους και του ήπατος είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε ανθρώπους που ζούν σε φτωχογειτονιές και γενικότερα σε περιοχές με χαμηλότερο μέσο εισόδημα. Από την άλλη, καρκίνοι όπως του δέρματος (μελάνωμα κ.α.), του θυροειδούς και των όρχεων είναι πολύ συχνότεροι στις ευκατάστατες περιοχές.

«Εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα φαίνεται να εξισορροπούνται. Όμως οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια, είναι πιο αραιοί και πιο θανατηφόροι, ενώ οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον πλούτο, είναι πιο συχνοί και λιγότερο θανατηφόροι. Έτσι, στην περίπτωση του καρκίνου, οι φτωχοί είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο, ενώ οι πλούσιοι να πεθάνουν με τη νόσο», δήλωσε ο Μπόσκοου.

Διαβάστε επίσης:  ΕΟΔΥ: 2.130 νέα κρούσματα, 323 διασωληνωμένοι, 47 νεκροί
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟλομέλεια ΣτΕ: STOP στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ
Επόμενο άρθροΜητρικό φίλτρο υπάρχει και στους πατεράδες και βρίσκεται στον εγκέφαλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here