Αρχική Καταστροφές Έντονες ανησυχίες για το ισχυρότερο, εδώ και δεκαετίες, Ε Νίνιο

Έντονες ανησυχίες για το ισχυρότερο, εδώ και δεκαετίες, Ε Νίνιο

0
Διαφήμιση

Άσχημα και ανησυχητικά είναι τα σημάδια της αιφνίδιας ανόδου της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και της ταχείας κίνησης των θερμών υδάτινων μαζών προς ανατολάς, καθώς προμηνύουν ότι ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους θα είναι το ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες.

 

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο -που συνίσταται στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό- επηρεάζει τις κινήσεις των ανέμων και προκαλεί πλημμύρες και ξηρασία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

 

Πολλά μοντέλα μετεωρολογικής πρόβλεψης δείχνουν ότι το Ελ Νίνιο είναι πιθανόν να αναπτυχθεί περί τα μέσα του έτους, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με την έντασή του, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ στις 15 Απριλίου.

 

Ο δρ Γουεντζού Κάι, του Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού Ωκεανού, επάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν σε άλλες χρονιές εμφάνισης του Ελ Νίνιο και η ταχεία κίνηση των θερμών υδάτινων μαζών προς ανατολάς αυξάνει την ανησυχία για την εμφάνιση ενός ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο φέτος.

 

Ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο εμφανίζεται νωρίς και έχουμε παρατηρήσει αυτό το γεγονός τους τελευταίους δύο μήνες, πράγμα ασυνήθιστο. Ο άνεμος που προκάλεσε τη θέρμανση είναι ισχυρός και δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, δηλαδή τη συγκέντρωση ήδη μεγάλης θερμότητας στο σύστημα ώστε να προκληθεί ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, εξηγεί ο επιστήμονας.

 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η προοπτική της εμφάνισης του Ελ Νίνιο θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους δύο μήνες, αν και η πρόβλεψη της έντασής του είναι δύσκολη.

 

Η πιθανότητα ανάπτυξης ενός φαινομένου Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του 2014 υπερβαίνει το 70%, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας στις 8 Απριλίου. Η επόμενη πρόβλεψη θα ανακοινωθεί αύριο, ενώ η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Τόκιο για το φαινόμενο αναμένεται εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

 

Η χρονιά 1997 -1998 ήταν η χειρότερη ως προς τις συνέπειες του φαινομένου. Τότε οι εκτεταμένες πλημμύρες του ποταμού Γιανγκτσέ είχαν προκαλέσει τον θάνατο 1.500 ανθρώπων.

 

Ενα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο αυξάνει επίσης τις ανησυχίες για επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή στην Ασία και την Αυστραλία.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here