Αρχική Ειδήσεις Εμπορική Επενδυτική Σχέση ΕΕ-ΗΠΑ: Άγγελος ή δαίμονας;

Εμπορική Επενδυτική Σχέση ΕΕ-ΗΠΑ: Άγγελος ή δαίμονας;

0
Διαφήμιση

Η κατάργηση των δασμών σε αγαθά και υπηρεσίες, με στόχο το άνοιγμα μιας αγοράς που θα εκτείνεται πέρα από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, μέσω της Εμπορικής Επενδυτικής Συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάκαμψη για την ΕΕ ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Εμπορίου.

Παράλληλα, τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από την πλευρά των ΗΠΑ, και μάλιστα, δια στόματος του προέδρου Ομπάμα, έχει ξεκαθαριστεί ότι η προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος είναι οι βασικές αρχές που διέπουν την Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συμφωνία (ΤΤIP), η οποία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και σίγουρα πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σοβαρές είναι οι αντιδράσεις που έχουν πυροδοτηθεί σε επιμέρους ζητήματα, όπως η διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, η δυνατότητα εισαγωγών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλά και το επιχείρημα που λέει ότι όφελος αναμένεται μόνο για τις πολυεθνικές εταιρίες και δη τις Αμερικανικές, και όχι για τους πολίτες.

Σχηματικά, οικονομική μελέτη δείχνει ότι ετησίως οι ευρωπαϊκές οικογένειες θα αυξήσουν το εισόδημά τους κατά 540 ευρώ με τη σύναψη της συμφωνίας, ενώ όφελος της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να έχουν και οι οικονομίες του υπόλοιπου κόσμου, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Τα επίσημα αυτά στοιχεία αμφισβητούνται ωστόσο έντονα, ακόμα και μέσα στους κύκλους της ΕΕ, όπου γίνεται λόγος για αυθαίρετους υπολογισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα, προκειμένου να συγκαλυφθεί η «μεγάλη εικόνα».

Διαβάστε περισσσότερα στο http://www.onecon.gr

Διαφήμιση