Αρχική Ειδήσεις Ανατροπή στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης φέρνει η Ουκρανία

Ανατροπή στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης φέρνει η Ουκρανία

0
Διαφήμιση

Αυξημένη χρήση σχιστολιθικού φυσικού αερίου, τρόποι μείωσης της ενεργειακής ζήτησης αλλά και επιστροφή στον ρυπογόνο άνθρακα, είναι μεταξύ των σεναρίων που εξέτασαν, κεκλεισμένων των θυρών, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο φέρνει την ΕΕ αντιμέτωπη με σκληρές επιλογές προκειμένου να επιτύχει την ταχεία απεξάρτηση.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, καθώς είναι πιθανόν να αναδυθούν διαφορετικές απόψεις με επίκεντρο την ενεργειακή πολιτική μέσα στην Ένωση των 28 κρατών-μελών, χωρίς να γίνει τίποτα για να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας.

Οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη, διεξήχθησαν έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίας με δεκάδες νεκρούς στην Ουκρανία που αποτελεί ένα τμήμα-κλειδί της οδού μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Σε ένα αντίγραφο του προγράμματος των σημερινών τρίωρων συνομιλιών για την ενεργειακή ασφάλεια που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters καταγράφεται η συζήτηση για επιλογές όπως η αυξημένη χρήση σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η καλύτερη αποθήκευση και τρόποι για τη μείωση της ζήτησης.

Ένας εκ των εμπειρογνωμόνων που παραβρέθηκαν στις συνομιλίες δήλωσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για άλλα καύσιμα, ακόμα και του άνθρακα, που είναι πολύ πιο ρυπογόνος σε σύγκριση με το αέριο, και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας «στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων».

Οι συνομιλίες εντάσσονται σε μια σειρά επαφών με στόχο να αναπτυχθούν ιδέες ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του επόμενου μήνα. Τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν τον Μάρτιο στην ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια και ζήτησαν από την Κομισιόν να καταρτίσει σε βάθος διεξοδικά σχέδια για τις εναλλακτικές του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η χρήση άνθρακα – ή λιγνίτη – θα παρέβαινε πάντως την ευρωπαϊκή πολιτική για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο των προσπαθειών εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here